ГоловнаСвіт

"Газпром" побудує "Турецький потік" без консультацій з ЄС

Міллер назвав терміни будівництва "Турецького потоку" "оптимістичними".

"Газпром" побудує "Турецький потік" без консультацій з ЄС
Миллер
Фото: EPA/UPG

"Газпром" розпочне будувати газотранспортну інфраструктуру для проекту "Турецький потік" без консультацій з керівництвом Євросоюзу.

Про це заявив голова російського газового концерну Олексій Міллер у кулуарах "Валдайського клубу", повідомляє РБК.

За його словами, "Газпром" почне будувати трубопровід на заміну українському транзиту, тільки-но отримає всі узгодження. "Ми не маємо потреби обговорювати його з європейськими колегами", - підкреслив Міллер.

Крім того, він зазначив, що в компанії "навіть не збираються" оцінювати готовність Південної і Центральної Європи до купівлі цього газу. "Побудуємо і будемо чекати", - заявив Міллер, маючи на увазі проведення газопроводів до хаба на турецько-грецькому кордоні. Терміни будівництва "Турецького потоку" він назвав "оптимістичними".

Як повідомляли, у своїй промові засіданні "Валдайського клубу" міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що транзитний газовий контракт з Україною не продовжать після 2019 року, і держава, і "Газпром" спрямовують зусилля на будівництво інфраструктури до кордону Туреччини та Греції.

Нагадаємо, 1 грудня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не  будуватиме "Південний потік" через неконструктивну позицію ЄС щодо "Південного потоку". Через кілька днів голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що транзитне значення України буде зведено до нуля і без "Південного потоку" - за рахунок "Північного потоку" і нового трубопроводу до Туреччини.

При цьому єврокомісар з енергетики Марош Шефчович вважає, що новий план Росії перенаправити транзит газу в обхід України не спрацює.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram