ГоловнаСвіт

Аргентина подала позов проти п'яти іноземних нафтових компаній

Буенос-Айрес вимагає від Лондона пояснень з приводу шпигунського скандалу.

Аргентина подала позов проти п'яти іноземних нафтових компаній
Фолклендские острова
Фото: reports.travel.ru

Аргентина подала позов проти консорціуму із п'яти нафтових компаній - трьох британських, американської та італійської, які без дозволу Буенос-Айреса ведуть розвідку нафтових родовищ у районі спірних Фолклендських островів.

Про це повідомляє euronews.

За версією аргентинської сторони, видобувачі мають намір протягом року пробурити шість свердловин за 200 кілометрів від берега, для чого вже орендували плавучу бурову платформу.

"Аргентина має право подавати позови проти того, хто без дозволу секретаріату з енергетики здійснює розвідку і експлуатацію родовищ", - заявив представник аргентинського МЗС з питання Фолклендських островів Деніел Філмус.

Одночасно Буенос-Айрес вимагає від Лондона пояснень з приводу шпигунського скандалу: в ЗМІ з'явилася інформація - з посиланням на документи колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена - про те, що кілька років тому британські спецслужби пильно стежили за аргентинським керівництвом.

"Найдивовижніше - це рівень уваги, яку Англія приділяє Аргентині. З 2006 по 2011 рік Аргентина була головною метою британської розвідки на одному рівні з Іраном", - вважає аргентинський журналіст Едді Фіттіх.

Три тижні тому Великобританія заявила, що посилює свою військову присутність на Фолклендських островах, щоб протистояти "новим загрозам". Йдеться, зокрема, про декілька контрактів на постачання озброєння, які уклала Аргентина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram