ГоловнаСвіт

Скандинавські країни домовилися про спільний захист від "російської загрози"

Країни Північної Європи домовилися про проведення більшої кількості спільних навчань

Міністри оборони п'ятьох скандинавських держав - Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії - підписали спільну декларацію про зміцнення колективної оборони Північної Європи і країн Прибалтики на випадок російської військової агресії.

Відповідний документ опублікувала газета Aftenposten.

З тексту декларації випливає, що "російські лідери продемонстрували готовність ефективно на практиці застосовувати військові засоби досягнення політичних цілей, навіть із порушенням принципів міжнародного права". Це турбує скандинавські держави, оскільки останнім часом у Прибалтиці та інших північних регіонах відзначається посилення активності російської авіації і частіші порушення державних кордонів.

У зв'язку з цим міністри домовилися про проведення більшої кількості спільних навчань, зміцнення зв'язків між північними промисловими підприємствами, в тому числі оборонного сектору, передачі розвідувальної інформації і "кіберматеріалів".

"Російська пропаганда і політичні маніпуляції грають свою роль у появі розбіжностей між нашими народами і такими організаціями, як НАТО і ЄС", - стверджують військові. Відповісти на цей виклик вони збираються "солідарністю і розширеною співпрацею" - як між арміями своїх держав, так і з НАТО. Першим свідченням такої співпраці мають стати вчення Arctic Challenge наприкінці травня, які проведуть на територіях Швеції та Норвегії за участю США.

Лідери прибалтійських держав неодноразово озвучували свої побоювання у зв'язку з "агресивною" поведінкою Росії на тлі подій на сході України і численних інцидентів з наближенням російських військових літаків до авіапростору європейських держав. У НАТО відповіли посиленням угруповання в регіоні та проведенням регулярних моніторингових місій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram