ГоловнаСвіт

Десятки тисяч французів протестують проти скорочення держвидатків

Влада Франції очікує, що дефіцит державного бюджету становитиме 4,3% від ВВП у 2015 році

Десятки тисяч французів протестують проти скорочення держвидатків
Акция протеста против сокращения госрасходов во Франции
Фото: EPA/UPG

Десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці Франції у четвер на знак протесту проти скорочення державних витрат.

Як повідомляє агентство "Рейтер", демонстрації, організовані французькими профспілками, призвели до закриття Ейфелевої вежі для туристів і збіглися зі страйками авіадиспетчерів і працівників державного радіо.

Одна з найбільших профспілок країни - Французька демократична конфедерація праці (ФДКТ), яка виступає на підтримку здійснюваних урядом реформ, відмовилася брати участь в акціях протесту, посилаючись на те, що скорочення, які проводяться у Франції, не досягають таких масштабів, як заходи економії в інших країнах єврозони - Іспанії, Ірландії та Греції.

В уряді президента Франсуа Олланда, тим часом, заявили, що цього року очікується економічне зростання 1%, і підкоригували свій прогноз щодо зростанню економіки на найближчі два роки.

Разом з тим, Банк Франції підняв свою оцінку економічного зростання в першому кварталі до 0,4% з 0,3% у попередньому кварталі.

Кількість учасників у різних містах Франції дуже відрізняється. Так, на вулиці Страсбурга вийшли лише близько 1000 осіб, Тулузи - близько 8000. Організатори демонстрацій заявили про 45 тис. протестувальників у Марселі, проте поліція оцінила їх чисельність у 7000. У Ліоні на акції протесту вийшли 4000 чоловік.

Уряд Олланда пообіцяв скоротити дефіцит бюджету до узгодженого з ЄС рівня до кінця свого перебування при владі в 2017 році. Зокрема, Париж заявив про намір скоротити свої витрати на €50 млрд.

Незважаючи на обіцянку уряду скоротити витрати на $26,5 млрд в 2015 р. і на $18,3 млрд в 2016 і 2017 рр., влада підтвердила свій прогноз, згідно з яким Франції знадобиться ще два роки, щоб досягти показника бюджетного дефіциту нижче за 3% від ВВП.

Влада Франції очікує, що дефіцит державного бюджету становитиме 4,3% від ВВП у 2015 році, в 2016 році показник скоротиться до 3,9%, а в 2017 році значення дефіциту держбюджету опуститься нижче від цільових 3%, до 2,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram