ГоловнаСвіт

У Чехії затвердили проект нового закону про військовий обов'язок громадян

У Празі заявили про необхідність реагувати на погіршення ситуації з безпекою у світі.

У Чехії затвердили проект нового закону про військовий обов'язок громадян
Богуслав Соботка
Фото: EPA/UPG

Уряд Чехії затвердив проект нового закону про військовий обов'язок громадян.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву чеського прем'єр-міністра Богуслава Соботки.

За словами Соботки, законопроект не означає повернення обов'язкової військової служби, а лише є запобіжним заходом на тлі зростання активності бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" і кризи на сході України.

"Якби країна опинилася в небезпеці в майбутньому, для цього кроку було б занадто пізно", - сказав прем'єр, зазначивши, що проект закону затверджено на засіданні уряду, що завершилося пізно вночі.

Тепер законопроект мають схвалити обидві палати парламенту Чехії, в якому владна коаліція має більшість, а потім його повинен підписати президент.

Закон, який, як очікують, набуде чинності 2017 року, зобов'яже чоловіків і жінок проходити медичне обстеження, коли їм виповниться 18 років, щоб армія знала, чи можуть вони бути призвані на військову службу. Очікують, що щорічно медогляд проходитимуть близько 100 тис. осіб.

"Це реакція на ситуацію, що погіршується з безпекою... Не тільки в Україні, а й на Близькому Сході у зв'язку з "Ісламською державою", - зазначив Соботка.

Зараз чеська армія складається з 21 тис. осіб. Витрати на оборону становлять близько 1% ВВП, що є лише половиною суми, яку Чехія повинна виділяти на оборонні витрати як член НАТО. Прага пообіцяла збільшити цю пропорцію до 1,4% до 2020 року.

Обов'язкову військову службу в Чехії скасували 2005 року.

Нагадаємо, в січні стало відомо, що Литва відновлює обов'язковий призов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram