ГоловнаСвіт

Ердоган закликав владу Єгипту звільнити екс-президента Мурсі

Турецький президент розкритикував Захід за ігнорування ситуації з політв'язнями в Єгипті.

Ердоган закликав владу Єгипту звільнити екс-президента Мурсі
Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Таїп Ердоган заявив, що влада Єгипту повинна звільнити поваленого президента Мохаммеда Мурсі  з в'язниці і скасувати смертні вироки його прихильникам, щоб Анкара почала перегляд своїх відносин із Каїром.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відносини між колишніми союзниками погіршилися після того, як армія на чолі з нинішнім президентом Абдель Фаттах ас-Сісі скинула ставленика "Братів-мусульман" президента Мохаммеда Мурсі в липні 2013 року. Після цього єгипетський сили безпеки влаштували жорсткий розгін прихильників "Братів-мусульман", коли було вбито сотні людей, тисячі заарештовано, а Мурсі та лідери ісламістського руху постали перед судом.

"Мурсі - президент, обраний 52% голосів. Вони повинні звільнити його", - заявив Ердоган.

"Брати-мусульмани" мають тісні зв'язки з владною в Туреччині Партією справедливості і розвитку (ПСР), заснованою Ердоганом. Саме ця партія є одним з найжорсткіших міжнародних критиків відсторонення Мурсі від влади, яке ця політична сила називає "неприйнятним переворотом", організованим єгипетською армією.

Як зазначає агентство, нещодавній візит Ердогана до Саудівської Аравії, його підтримка очолюваної саудитами військової операції проти повстанців-хоуситів у Ємені, а також участь єгипетського флоту в придушенні єменських бунтівників спровокували чутки, що Анкара і Каїр мають намір налагоджувати дипломатичні відносини. Ердоган, однак, висунув низку умов для поліпшення відносин, а також розкритикував Захід за небажання приділяти увагу політиці Єгипту щодо політичних в'язнів.

"По-друге, хіба Захід не каже, що виступає проти смертної кари? Там (у Єгипті - ред.) 3000 осіб засуджено до смерті", - заявив Ердоган, відповідаючи на питання про можливість зміни відносин між Каїром і Анкарою.

За словами Ердогана, в Єгипті понад 18 тис. політичних в'язнів, щодо яких необхідно провести повторний суд, а також діють, за його словами, "довільні" заборони на політичні партії, які необхідно скасувати.

"Вони кажуть, що Туреччина не повинна втручатися в їхні внутрішні справи. Ми не втручаємося. Якщо в країні відбувається щось, спрямоване проти свобод, ми повинні висловитися", - підсумував турецький президент.

Єгипет раніше скаржився на коментарі Ердогана щодо ас-Сісі, а також відкидав критику Анкари на адресу свого уряду, зазначає Рейтер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram