ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД звільнили понад 200 заручників в Іраку

Звільнені іракці думали, що джихадисти ведуть їх на страту

Бойовики ІД звільнили понад 200 заручників в Іраку
боевики ИГ (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) звільнили 227 єзидів (курдська етноконфесійна група) в іракській провінції Кіркук.

Про це повідомляє Associated Press.

За даними агентства Рейтер, звільнено 216 осіб, серед яких двоє християн. Єзиди вважали, що їх ведуть на страту.

За словами офіцера курдського загону пешмерга генерал-лейтенанта Веста Расула, звільненню передували довгі переговори із шейхами племен у підконтрольному ІД місті Хоїжа. "Серед них [звільнених] були жінки і діти", - уточнив Расул. Причини вчинку бойовиків ІД не повідомляються.

Крім того, курдський офіцер сказав, що єзидів звільнили ще 6 квітня у провінції Ніневія, але Кіркуку вони дісталися тільки 8 квітня.

Як передає телеканал CNN з посиланням на чиновника в уряді Кіркуку Нурі Османа, звільнених бранців зустріли курдські бійці пешмерга. Єзидів, які побували в полоні, відправили в регіональну столицю Ербіль.

Це не перше масове звільнення єзидів бойовиками ІД. У січні 2015 року близько 200 представників цієї етноконфесійної групи, переважно похилого віку, отримали свободу.

Джихадисти вважають єзидів дияволопоклонниками і ставляться до них гірше, ніж до тих, хто сповідує авраамічні релігії. Єзиди - курдська етноконфесійна група. Їхня релігія, що існує понад п'ять тисяч років, заснована на зороастризмі.

"Ісламська держава" - терористична організація, яка захопила у 2014 році частину Сирії та Іраку і проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram