ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Центробанку Росії допустили відмову від міжнародних рейтингів

У РФ вирішили зосередитися на розвитку власних рейтингів.

У Центробанку Росії допустили відмову від міжнародних рейтингів
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Центробанк Росії має намір поступово відмовитися від міжнародних рейтингів на користь російських.

Про це повідомила голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна, повідомляє ТАСС.

"Ми думаємо про те, щоб відмовлятися поступово від міжнародних рейтингів і більше розвивати індустрію власних рейтингів, ґрунтуватися на оцінках російських рейтингових агентств", - подає агентство її слова. Вона додала, що скоро від банків вимагатимуть наявність рейтингів російських агентств.

Раніше заступник міністра фінансів Сергій Сторчак запропонував відмовитися від договорів Росії з міжнародними рейтинговими агентствами. За його словами, виставляти рейтинги країні вони зможуть і так, у рамках загальних процедур. Сторчак додав, що Москва "за ці договори ще й платить". У нинішній ситуації, зазначив він, "нескінченно з ними (представниками агентств - ред.) зустрічатися, пояснювати, показувати щось марно".

26 лютого прес-секретар Мінфіну РФ Світлана Нікітіна повідомила, що відомство не розглядає можливість розірвання договірних відносин з міжнародними рейтинговими агентствами. "Ми продовжимо вести відкритий діалог. Як і раніше,  регулярно будемо надавати всім агентствам актуальну макроекономічну інформацію", - сказала вона.

21 лютого Moody's знизило кредитний рейтинг Росії з Baa3 до спекулятивного рівня Ba1. Прогноз - "негативний". Серед основних причин називають відтік капіталу з країни, кризу на сході України, падіння цін на нафту і зниження обмінного курсу рубля. Також агентство знизило рейтинги семи фінансових інститутів Росії.

26 січня Standard & Poor's уперше за останнє десятиліття знизило суверенний кредитний рейтинг Росії з BBB- до ВВ+, тобто нижче від інвестиційного рівня.

9 січня Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг РФ на один щабель, до ВВВ-.

Зараз у Росії працюють кілька агентств, які мають акредитацію Мінфіну: RusRating, "Національне рейтингове агентство", "Експерт РА" і AK&M.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram