ГоловнаСвіт

Японія виступає на підтримку України і не має наміру пом'якшувати санкції проти РФ, - посол

Японський посол зазначив, що російська економіка суттєво страждає від міжнародних санкцій

Японія виступає на підтримку України і не має наміру пом'якшувати санкції проти РФ, - посол
Суми Шигеки
Фото: www.day.kiev.ua

Японія підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, не визнає анексію Криму Росією і виступає за дипломатичне врегулювання донбаського конфлікту.

Про це посол Японії в Україні Шигекі Сумі заявив на зустрічі з журналістами у своїй резиденції у Києві, повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами глави японської дипломатичної місії, підтримка України важлива для Токіо, оскільки події на сході України, а також анексія Криму стосуються не тільки європейської безпеки, а й безпеки всього світу.

"Японія дотримується позиції, що всі міжнародні конфлікти мусять мати дипломатичне вирішення згідно з чіткими критеріями і стандартами міжнародних законів", - уточнив посол. При цьому Шигекі Сумі нагадав про територіальну суперечку з Росією з приводу чотирьох південнокурильських островів, які Токіо називає Північними територіями. У Токіо ці острови вважають окупованими РФ.

Про анексію Криму Росією посол заявив: "Для Японії це приголомшлива подія. На Росії - як на одному з п'яти постійних членів Радбезу ООН - лежить величезна відповідальність, що полягає у вирішенні спірних питань мирним шляхом".

"Росія замість того, щоб підтримувати порядок у світі, порушує такі базові міжнародні стандарти, як територіальний суверенітет інших держав (України - ред.)", - додав він.

Глава японської дипмісії в Україні також заявив, що наразі Токіо не розглядає можливості пом'якшення санкцій проти Росії через її агресію проти України.

"Для Японії має значення солідарність, одностайність у рамках "Великої сімки" - на рівні зі США, з Великобританією, Канадою, Німеччиною, Францією та Італією. Це дуже важливо. Коли ми обговорюємо питання санкцій, ми завжди говоримо про це в контексті дій "Великої сімки", - заявив посол.

Шігекі Сумі також висловив сподівання, що санкції змусять Росію йти на поступки міжнародній спільноті, оскільки "російська економіка суттєво страждає від введених міжнародною спільнотою, у тому числі Японією, санкцій".

Японія ввела перший пакет санкцій проти Росії у зв'язку з анексією Криму ще навесні 2014 року. Згодом вони розширювалися у вересні і грудні (проти терористів ДНР і ЛНР).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram