ГоловнаСвіт

Палестина стала учасником Міжнародного кримінального суду

Палестинці зможуть порушувати кримінальні справи проти представників ізраїльського керівництва

Палестина стала учасником Міжнародного кримінального суду
Гаагский трибунал
Фото: http://www.un.org

Палестина стала учасником Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це повідомляє The Times of Israel.

Влада Палестини підписала Римський статут 2 січня 2015 року, і від сьогодні його положення набули чинності на території автономії. Відтепер Палестина зможе порушувати в МКС кримінальні справи проти окремих громадян іноземних держав, у тому числі Ізраїлю, якщо вони скоїли злочини на території Палестини. Це стосується і тих, хто обіймає керівні пости в органах влади та збройних силах.

У середині січня 2015 року прокурор МКС Фату Бенсуда почав попереднє розслідування з питання скоєння військових злочинів на Західному березі річки Йордан, у секторі Гази і Східному Єрусалимі. Крім того, оскільки Палестина визнала юрисдикцію МКС у червні 2014 року, розслідування проводитиметься і щодо дій ізраїльських військових і цивільних осіб під час операції "Незламна скеля".

Міжнародний кримінальний суд (МКС) - перший постійний міжнародний орган кримінальної юстиції, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, військові злочини, злочини проти людяності (людства) і агресію. Заснований на основі Римського статуту, офіційно розпочав роботу з 1 липня 2002 року. Наразі учасниками МКС є 123 держави.

У компетенцію суду входять тільки злочини, які були скоєні або на території держави-учасниці, або громадянином держави-учасниці. Також на розгляд суду будь-яку ситуацію може передати Радбез ООН. Крім того, держава, яка не є учасником МКС, може визнати юрисдикцію суду щодо конкретного злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram