ГоловнаСвіт

Іспанія заморозила банківські рахунки сотень росіян

За приховування своїх зарубіжних статків порушникам в Іспанії загрожує штраф до €10 тис.

Іспанія заморозила банківські рахунки сотень росіян
Фото: toptravel.ru

Влада Іспанії заморозила банківські рахунки росіян, які живуть у цій країні, оскільки вони вчасно не пояснили походження своїх капіталів.

Про це пише Deutsche Welle із посиланням на валенсійського адвоката Грегоріо Фуентеса. За словами юриста, йдеться про сотні осіб.

За офіційною статистикою, до початку 2015 року в Іспанії проживало близько 65 тис. росіян, проте заходи контролю зачепили не всіх, а лише власників дорогого майна і солідних банківських рахунків.

Фуентес зазначив, що закон, який дозволяє вимагати в іноземців право обґрунтувати доходи, вкладені в нерухомість або фінансові активи, ухвалили 2010 року, але чинності він набув 2014-го. Під його дію підпадають ті, хто не відреагував на відповідні прохання протягом двох-трьох місяців. Юрист також заявив, що вимоги стосуються тільки осіб, які мають значне майно.

Окрім того, іспанська влада зараз вимагає декларацію про наявність за межами Іспанії власності (нерухомості та банківських активів на загальну суму понад €50 тис.). За приховування своїх закордонних статків порушникам загрожує штраф від €5 тис. до €10 тис.

Як зазначає видання, "деякі росіяни просто бояться зажадати відповідних документів на батьківщині". Тому більшість людей, чиї рахунки виявилися замороженими, навіть не намагаються оскаржувати дії іспанської влади і миряться з її рішенням.

Також видання зазначає, що невдоволення вихідців із Росії провокує зобов'язання декларувати свої доходи в РФ. Влада вимагає після надання цих даних доплачувати різницю між прибутковим податком у Росії й Іспанії (13% і 52% для багатих людей відповідно).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram