ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

РПЦ відправила в монастир священика за заклики воювати за ЛНР

У РПЦ заявили, що виступають проти "ведення братовбивчої війни".

РПЦ відправила в монастир священика за заклики воювати за ЛНР
Архиерейский собор РПЦ
Фото: www.patriarchia.ru

Єпархіальна рада Єкатеринбурзької єпархії Російської православної церкви усунула клірика храму в ім'я святителя Інокентія, митрополита Московського міста Єкатеринбурга протоієрея Володимира Зайцева від пастирського служіння за його заклики їхати до Луганської області "бити фашистську мерзоту".

Про це йдеться на сайті Єкатеринбурзької єпархії.

"11 березня цього року клірик храму в ім'я святителя Інокентія, митрополита Московського м. Єкатеринбурга протоієрей Володимир Зайцев вступивши у суперечність з позицією Російської православної церкви на події в Україні, самочинно публічно виступив із закликом вирушити в Луганську область з метою "бити фашистську мерзоту", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті.

Цей факт став предметом розгляду Єпархіальної ради Єкатеринбурзької єпархії, що на своєму засіданні від 18 березня ухвалила рішення: "Визнати особисту думку протоієрея Володимира Зайцева не відповідною пастирському обов'язку, що стоїть перед священиком Російської православної церкви. Оскільки яскраві і політично забарвлені висловлювання протоієрея Володимира Зайцева можуть бути розцінені як благословення Церкви на ведення братовбивчої війни, що не відповідає сподіванням всіх вірних чад Російської православної церкви, які на кожній Божественній літургії закликають до миру на Українській землі, а також враховуючи суспільний резонанс, спричинений його висловлюваннями, і невідомість ступеня шкоди для Церкви від його легковажного вчинку, вважати поки що неможливим остаточне рішення з цього питання. Тимчасово, до свята Святої Пасхи цього року, відсторонити протоієрея Володимира Зайцева від пастирського служіння в храмі святителя Інокентія, митрополита Московського м. Єкатеринбурга, благословивши йому перебування в монастирі святих Царствених страстотерпців, що в урочищі Ганіна Яма м. Єкатеринбурга. Просити протоієрея Володимира Зайцева утриматися від спілкування з пресою, дачі коментарів, а також громадських і публічних виступів у цій справі".

Митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Кирило видав Указ №122 від 25 березня 2015 року такого змісту: "Ухвалою Нашою від цього 25 березня дня Ви для повнішого усвідомлення відповідальності пастирської проповіді, яка повинна промовляти «не вивченими словами людської мудрості, а вивченими від Духа Святого, порівнюючи духовне до духовного" (1 Кор 2:13), а також для можливості виправлення в самовпевненій впевненості, що яскрава і запальна форма викладу думки важливіша, ніж простота євангельських слів про любов, для каяття за ту шкоду, якої було завдано Вашими словами авторитету Христової Церкви, що несе своє служіння на святих Київських горах і невпинно закликає до миру і припинення кровопролиття, Вам забороняється священнослужіння до свята Святої Пасхи цього року. Питання про подальше служіння буде розглянуто після зазначеного часу окремо, зважаючи на плоди Вашого покаяння. Повторно нагадую Вам про заборону спілкування з пресою і будь-яких публічних висловлювань".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram