ГоловнаСвіт

ЄС відновить переговори про постачання газу з Туркменії

Вартість будівництва Транскаспійського газопроводу оцінюється у $10-11 млрд.

ЄС відновить переговори про постачання газу з Туркменії
архив

Віце-президент Єврокомісії з енергетики Марош Шефчович у найближчі місяці почне переговори з Туркменією про будівництво Транскаспійського газопроводу (TANAP) для поставок у Південний газовий коридор.

Про плани заступника голови Єврокомісії, який відповідає за створення Енергетичного союзу, розповів агентству Рейтер глава представництва ЄС у Туркменії Денис Даніїлідіс.

За словами Даніїлідіса, на переговорах з туркменськими партнерами стало зрозуміло, що необхідно зрозуміти, на яких умовах братимуть участь у проекті європейські компанії, які захочуть закуповувати туркменський газ для ринку Євросоюзу.

Даніїлідіс не розповів докладніше про обговорення. Агентство зазначає, що раніше в березні туркменські чиновники розповіли про те, що з Європою ведуться "активні" переговори про постачання газу в обсязі від 10 до 30 млрд куб. м на рік.

Як зазначає агентство, Росія в останні роки різко скоротила імпорт газу з Туркменії, яка щорічно поставляє в Китай 30-35 млрд куб. м і має намір подвоїти цей показник до 2020 року.

Наприкінці лютого Шефчович зустрівся з послом Туркменії у ЄС Какаджаном Моммадовим. Віце-президент ЄК зазначив, що основною проблемою поставок з Каспійського регіону є позиція Росії, оскільки, за його словами, Москва наполягає на тому, що постачання газу з регіону можуть проводитися лише за згодою прибережних держав. Шефчович висловив сподівання, що сторонам вдасться досягти "технічної та правової" угоди.

Торік Туркменія і Туреччина підписали рамкову угоду про постачання газу для Трансанатолійського газопроводу з азербайджанського родовища Шах-Деніз. Щоб підключитися до TANAP, Туркменії треба прокласти газопровід через Каспійське море, правовий статус якого досі неврегульовано прибережними державами - Росією, Казахстаном, Туркменією, Іраном і Азербайджаном.

TANAP разом з Трансадріатичнии газопроводом (ТАП) є ключовими елементами Південного газового коридору, через який планується постачати у південно-східну Європу газ із Прикаспію і, в перспективі, з Близького Сходу. Через ТАП, який дійде до Італії, планується до 2020 року вийти на щорічні поставки 10 млрд куб. м азербайджанського газу з подальшим збільшенням до 20 млрд куб. м.

TANAP пролягатиме через Туреччину від кордону з Грузією до кордону з Болгарією та Грецією. Його будівництво планується завершити до кінця 2018 року з термінами початку поставок із Шах-Денізу у 2019 році. Вартість проекту, 30% у якому належать турецькій BOTAS, 58% - азербайджанській SOCAR і 12% - британській BP, оцінюється у $10-11 млрд.

За словами президента SOCAR Ровнага Абдуллаєва, будівництво сухопутної ділянки газопроводу почнеться у турецькій провінції Карс наприкінці березня - початку квітня 2015 року, інформує "Интерфакс-Азербайджан". Він зазначив, що проблем з фінансуванням проекту немає і партнери азербайджанської компанії розпочнуть виконання фінансових зобов'язань пропорційно своїм часткам.

Нагадаємо, у грудні Росія відмовилася будувати "Південний потік". Цей газопровід планувалося прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хабу у Баумгартені. Українські чиновники багаторазово заявляли, що це політичний проект, мета якого - припинити транзит газу через Україну. Вартість "Південного потоку" оцінювалася у €23,5 млрд.

Згодом Росія домовилася з Туреччиною про реалізацію нового проекту - газопроводу "Турецький потік". Його планується прокласти по території Туреччини і довести до турецько-грецького кордону. Першу чергу газопроводу потужністю 15,75 млрд куб. м мають запустити у грудні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram