ГоловнаСвіт

Армія Іраку вирішила змінити стратегію боротьби з бойовиками ІД

За деякими даними, 30 тис. іракських солдатів не можуть витіснити з міста Тікріт 1000 ісламістів

Армія Іраку вирішила змінити стратегію боротьби з бойовиками ІД
иракские военные (архив)
Фото: EPA/UPG

Керівництво іракської армії вирішило змінити стратегію боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІД).

Про це пише The New York Times.

Іракські війська мають намір спочатку звільнити від бойовиків ІД західну провінцію Анбар, а потім почати наступ на Ніневію, де знаходиться столиця самопроголошеного халіфату - місто Мосул. Це пов'язано з тим, що військові побоюються удару з флангу. Крім того, під питання поставили наступальні можливості іракської армії, яка четвертий тиждень не може повністю зачистити місто Тікріт від бойовиків ІД (понад 30 тис. військових протистоять, імовірно, щонайбільше тисячі джихадистів).

Міністр оборони Іраку Халед аль-Обейді заявив, що підготовка нових армійських підрозділів для штурму Мосула ще триває. Одночасно з цим, за його словами, джихадисти риють траншеї і будують оборонні споруди для захисту міста.

17 березня стало відомо, що іракська армія припинила наступ у Тікріті. Це було зроблено для того, щоб уникнути непотрібних жертв серед мирного населення і військових, оскільки бойовики ІД зайняли вигідні позиції в добре укріпленому центрі міста. Наступ на Тікріт тривав від початку березня. Взяття Тікріта відкриває іракській армії дорогу на Мосул, захоплений бойовиками у червні 2014 року.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ у червні 2014 року і захопило значні ділянки території Сирії та Іраку, де проголосило халіфат. З серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А з середини вересня США та їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram