ГоловнаСвіт

Кемерон і Туск допустили реформу ЄС для збереження Британії у складі блоку

Британський прем'єр має намір агітувати за збереження країни у складі ЄС в разі перемоги на виборах

Кемерон і Туск допустили реформу ЄС для збереження Британії у складі блоку
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і голова Європейської ради Дональд Туск не виключають можливості зміни основоположних договорів ЄС на вимогу Великобританії, що дозволить зберегти країну в складі блоку.

Про це Кемерон і Туск заявили на прес-конференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі, передає "Рейтер".

Кілька днів тому Дональд Туск в інтерв'ю висловився скептично про можливість зміни договорів ЄС для виконання вимог Великобританії. "Ця місія майже нездійсненна", - зазначив він, посилаючись на відому серію фільмів з актором Томом Крузом у головній ролі.

Кемерон сьогодні на прес-конференції підняв це питання, заявивши: "Зазвичай Том Круз в кінці перемагає. Він трохи дрібніший за мене, але я думаю, що у мене це вийде так само добре".

"Якщо я повернуся сюди після виборів, щоб змінити Європу, у мене для цього буде дуже сильний мандат. Я думаю, що Дональд допоможе зробити те, що необхідно, щоб реформувати Європейський союз", - зазначив голова британського уряду.

"Я хочу знайти рішення, яке допоможе вирішити питання, що турбують Великобританію, однак, звичайно, з дотриманням фундаментальних цінностей ЄС", - заявив Туск. "Звичайно, в разі необхідності ми також можемо доброзичливо обговорити так звану "нездійсненну місію", щоб перемогти врешті-решт", - додав він. У Великобританії 7 травня відбудуться парламентські вибори. У разі своєї перемоги на них Кемерон пообіцяв провести в 2017 році референдум про подальше перебування країни в ЄС. При цьому він обіцяє домогтися від інших країн співтовариства проведення реформи і в цьому разі обіцяє агітувати за збереження Великобританії в складі ЄС.

Кемерон вважає, що ЄС має дати Великобританії більше повноважень у сфері контролю над своїми кордонами, в тому числі право обмежувати міграцію з інших країн ЄС. Зараз усі громадяни ЄС мають право безперешкодно жити і працювати на території королівства.

Можливість референдуму з питання про членство Великобританії у ЄС обговорювалася ще в 2011 році. Однак тоді законодавці, більшість з яких були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. При цьому проти проведення референдуму виступав і сам Кемерон, посилаючись на те, що Європа перебуває в глибокій кризі.

Великобританія приєдналася до ЄС у 1973 році. Але Лондон ніколи не тримав курс на повноцінне злиття з блоком. Так, країна зберегла власну національну валюту і відмовилася входити до Шенгенського безвізового простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram