ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД підірвали християнський монастир IV століття в Іраку

Ісламісти продовжують знищувати культурні цінності Іраку.

Бойовики ІД підірвали християнський монастир IV століття в Іраку
боевики ИГ (архив)
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" знищили стародавній монастир мучеників Бехнама і Сари в Іраку.

Про це повідомляє

Daily Mail.

Ісламісти спершу розграбували монастир, розташований поблизу міста Ель-Хамданія на півночі Іраку, а потім заклали в стінах храмового комплексу вибухові пристрої та зруйнували його.

Монастир перебував під контролем бойовиків із липня 2014 року, а ченці монастиря змушені були втікати в сусідні християнські села.

Згідно з легендою, святі мученики Бехнам (Mar Behnam) і Сара (Marth Sarah) жили в IV столітті і були дітьми царя Синаххериба II, правителя Німруду. Вони розгнівали свого батька, прийнявши християнство, а потім відмовилися зректися його. Бехнам і Сара намагалися втекти, але Синаххериб відправив за ними погоню, яка вбила брата і сестру, а також їхніх супутників. Згодом цар розкаявся, сам прийняв християнство і в пам'ять про своїх дітей побудував монастир.

Основні споруди монастиря датовані XII століттям, на території некрополя поховані деякі православні сирійські патріархи. Спочатку монастир належав несторіанам, у XIV столітті перейшов до Сирійської православної церкви, а у XVIII ст. - до Сирійської католицької церкви. У 1986 році монастир відреставрували, він став центром паломництва.

Нагадаємо, раніше в березні "Ісламська держава" знищила стародавні міста Хатрія і Німруд. Перед цим ісламісти опублікували відеозапис знищення експонатів у музеї Мосула, де зберігалися статуї з давньої Ніневії, а також знищили центральну бібліотеку Мосула.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram