ГоловнаСвіт

HRW звинуватила Київ і сепаратистів у застосуванні касетних боєприпасів

Правозахисники назвали застосування касетних боєприпасів неприпустимим

HRW звинуватила Київ і сепаратистів у застосуванні касетних боєприпасів

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила українських військових і сепаратистів у використанні касетних боєприпасів на сході України.

Про це повідомляється на сайті Human Rights Watch.

За даними правозахисників, у січні-лютому 2015 року унаслідок застосування таких боєприпасів загинули щонайменше 13 мирних жителів.

"Використання кластерних боєприпасів демонструє повну зневагу до життя цивільного населення", - заявив старший фахівець Human Rights Watch з надзвичайних ситуацій Оле Сольванг.

"Жодна зі сторін не повинна застосовувати це заборонену зброю, вона вражає великі території, ставлячи під загрозу цивільних осіб, а боєприпаси, що не розірвалися, становлять велику небезпеку для людей і через довгий час після атаки", - додав він.

Згідно з результатами 10-денного розслідування, проведеного правозахисниками, в період між 23 січня і 12 лютого касетні боєприпаси застосовувалися щонайменше у сімох селах і містах. Представники організації стверджують, що проводили розслідування у чотирьох населених пунктах, контрольованих бойовиками, і трьох - українськими військовими.

За даними HRW, використовувалися, зокрема, 300-міліметрові касетні боєприпаси ракет системи "Смерч" і 220-міліметрові ракети системи "Ураган". Як докази правозахисники надають фотографії залишків касетних боєприпасів.

"Українська влада мусить негайно припинити використання касетних боєприпасів, а Росія не повинна ні за яких обставин поставляти касетні боєприпаси повстанським силам і використовувати свій вплив на війська в Україні, щоб припинити використання касетних боєприпасів. Обидві (сторони) мають розслідувати і притягнути до відповідальності співробітників, причетних до стрілянини касетними боєприпасами в населених районах", - йдеться в повідомленні HRW.

"Українська та російська влада, схоже, погоджуються з тим, що використання такої зброї неприпустиме. Треба, щоб їхні справи збігалися зі словами", - резюмував Сольванг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram