ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ЗМІ дізналися про суму гонорару за вбивство Нємцова

Російські слідчі вважають, що Нємцова вбили за підтримку карикатур у французькому журналі Charlie Hebdo.

ЗМІ дізналися про суму гонорару за вбивство Нємцова
архив
Фото: Сергей Нужненко

Російського опозиційного політика Бориса Нємцова вбили за публічної позиції в питанні карикатур у журналі Charlie Hebdo. На операцію його ліквідації було виділено 5 млн рублів (близько $80 тис.).

Про це повідомляє "Росбалт" із посиланням на матеріали розслідування справи.

Згідно з матеріалами, на які посилається агентство, у середині січня 2015 року Заур Дадаєв, Анзор Губашев і Беслан Шаванов прийняли пропозицію від "невстановлених слідством осіб" підготувати та здійснити вбивство Бориса Нємцова у зв'язку з активною підтримкою ним публікацій карикатур у французькому журналі Charlie Hebdo.

Слідство вважає, що передбачуваний убивця Заур Дадаєв діяв на замовлення деяких осіб, які поділяли його релігійні погляди і виділили на операцію 5 млн рублів. Як зазначає агентство, "на роль невстановленої особи активно приміряють бійця батальйону "Північ" Руслана Геремеєва", який є родичем начальника РВВС Шелковського району Чечні Вахи Геремеєва і сенатора Сулеймана Геремеєва.

Стверджують, що на початку лютого Дадаєв, Губашев і Шаванов вели стеження за Нємцовим, щоб вивчити ситуацію біля його місця проживання і звичні маршрути пересувань. Роль трьох інших фігурантів справи (Шагіта Губашева, Темерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва) описано скупо, зазначено лише, що вони допомагали виконавцям збирати інформацію. При цьому агентство зазначає, що Ескерханов, який має підтверджене алібі на момент скоєння злочину (його зафіксували відеокамери одного з московських нічних клубів), "важко вписується" в сюжет з убивством.

За версією слідства, увечері 27 лютого Шаванов стежив за Нємцовим і його супутницею Ганною Дурицькою, які вечеряли в ресторані торгового центру ГУМ. Після того, як вони покинули заклад, Шаванов "передав" їхнє ведення Дадаєву, а сам разом з Анзором Губашевим і невстановленими особами контролював прилеглу територію, страхуючи виконавця. Дадаєв застрелив Нємцова на Великому Москворецькому мосту, далі його підібрав Губашев у автомобілі, після чого обидва зникли з місця злочину.

8 березня Басманний суд Москви заарештував за підозрою в убивстві політика Бориса Нємцова п'ятьох осіб: Дадаєва, двох братів Губашевих, Ескерханова і Бахаєва. Шаванов увечері 7 березня підірвав себе гранатою в Грозному під час спроби затримання. При цьому адвокат Дадаєва, якого вважають виконавцем убивства, заявив, що його клієнт має алібі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram