ГоловнаСвіт

МВФ назвав Грецію "найскладнішим клієнтом" за 70 років своєї історії

В Єврокомісії допускають вихід Греції з єврозони.

МВФ назвав Грецію "найскладнішим клієнтом" за 70 років своєї історії

Представники Міжнародного валютного фонду заявили колегам із єврозони, що Греція є "найскладнішим клієнтом" з усіх, з ким фонду доводилося мати справу за 70 років своєї історії.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Під час нетривалої і вельми емоційної селекторної наради у вівторок представники МВФ, Європейського центрального банку (ЄЦБ) і Європейської комісії (ЄК) обурювалися недотриманням Грецією умов лютневої угоди про продовження терміну дії міжнародної фінансової допомоги. Учасники обговорення стверджували також, що Греція уникає спілкування з кредиторами.

Наприклад, представники Міністерства фінансів Німеччини назвали спроби переконати уряд Греції в необхідності жорсткої економії безплідними, порівнявши їх із їздою верхи на дохлій коняці. Команда з МВФ оголосила, що ставлення Греції до кредиторів є неприйнятним.

Серед аналітиків і чиновників зростає стурбованість непоступливістю грецького кабінету на чолі з Алексісом Ципрасом, яка може призвести до того, що Греція покине єврозону. Такі побоювання днями висловили й економісти Morgan Stanley, UniCredit і Fitch Ratings.

Зокрема, член Єврокомісії з економічних і фінансових питань П'єр Московісі в інтерв'ю виданню Die Welt у середу допустив можливість виходу Греції з єврозони.

"Ми не будемо тримати Грецію в зоні євро за всяку ціну, а тільки в разі виконання суворих норм, прийнятних для обох сторін", - заявив він.

Водночас він наголосив, що цей крок негативно позначиться на валютному союзі, повідомляє Deutsche Welle. "Євро - єдина валюта. Якщо єврозона втратить якусь частину, то збитку буде завдано валютному союзу загалом", - сказав Московісі.

Комісар ЄС також зазначив, що Брюссель готовий піти назустріч Греції, якщо уряд в Афінах готовий до співпраці. За словами Московісі, сторони розуміють, що можливий третій пакет фінансової допомоги Греції виглядатиме по-іншому, не так, як два попередні.

Тим часом грецький прем'єр, як і раніше, покладає серйозні надії на зустріч з канцлером ФРН Ангелою Меркель і представниками ЄЦБ в кулуарах саміту ЄС у Брюсселі 19-20 березня, зазначає Bloomberg. А 23 березня голова грецького уряду відвідає Берлін на запрошення Меркель.

Греції потрібна додаткова ліквідність від міжнародних кредиторів у рамках обіцяних коштів, інакше гроші уряду можуть закінчитися вже в березні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram