ГоловнаСвіт

Владна партія Ізраїлю здобула перемогу на виборах

Ізраїльська опозиція готова обговорити формування уряду національної згоди з партією Нетаньягу.

Владна партія Ізраїлю здобула перемогу на виборах
Биньямин Нетаньяху
Фото: Биньямин Нетаньяху

Партія прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу "Лікуд" здобула перемогу на парламентських виборах, отримавши 29 мандатів зі 120.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на дані ЦВК, яка вже підрахувала 99,5% бюлетенів.

Згідно з цими даними, основні конкуренти "Лікуд" з блоку "Сіоністський табір" Іцхака Герцога і Ципі Лівні зможуть розраховувати лише на 24 місця в Кнесеті. Єдиний список арабських партій посів третє місце.

Результати офіційного підрахунку не збігаються з даними екзит-полів, які давали "Лікуду" і "Сіоністському табору" по 27 мандатів.

Нетаньягу ж уже оголосив про "велику перемогу" своєї партії на виборах.

Нетаньягу заявив про бажання світової спільноти скинути його уряд

Явка на виборах виявилася рекордною для сучасного Ізраїлю - 71,8% від загального числа ізраїльських виборців. У 2013 році на виборчі дільниці прийшли 66,6% громадян.

Жодній ізраїльській партії поки що не вдавалося забезпечити більшість у Кнесеті, необхідну для самостійного формування уряду. Попередній уряд Нетаньягу було створено з представників партій "Лікуд", "Еш Атід", "Наш дім Ізраїль" і "Ха-Тнуа". Дострокове проведення виборів ініціював сам прем'єр, оскільки міністри критикували його дії.

Під час передвиборної кампанії партія Нетаньягу активно говорила про проблеми безпеки в палестинському і іранському питаннях, а її противники підкреслювали важливість соціально-економічного порядку. Представники  "Сіоністського табору" і президент Ізраїлю Реувен Рівлін вже заявили про готовність обговорити формування уряду національної згоди за участю двох найбільших партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram