ГоловнаСвіт

Турецький прем'єр порівняв Башара Асада з Гітлером

Туреччина закликає міжнародне співтовариство виробити комплексний план щодо Сирії

Турецький прем'єр порівняв Башара Асада з Гітлером
Ахмет Давутоглу
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що вести переговори з президентом Сирії Башаром Асадом, це все одно, що тиснути руку Адольфу Гітлеру.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У суботу держсекретар США Джон Керрі заявив, що США вестимуть переговори з Асадом. Проте пізніше в Держдепартаменті заявили, що Керрі не говорив конкретно про сирійського лідера, і що Вашингтон ніколи не торгуватиметься з Асадом. Зазначимо, що раніше в березні повідомлялося, що Керрі допустив можливість військового тиску на Асада заради зміни влади в Сирії.

За словами Давутоглу, "голоси на Заході, які говорять про необхідність вести переговори з Асадом, змушують нас сумніватися в наших людських цінностях".

"Незважаючи на всю різанину, незважаючи на використання хімічної зброї, що стало перетином червоної межі, якщо ви все ще готові тиснути руку Асада, то це рукостискання пам'ятатимуть протягом всієї історії", - сказав він у своєму виступі на засіданні владної Партії справедливості і розвитку (ПСР), яке транслювалося в прямому ефірі.

"Немає жодної різниці між рукостисканням з Асадом, або з Гітлером, Саддамом, Караджичем, Мілошевичем", - додав він.

США виступають на боці сирійської опозиції, проте останнім часом увага Вашингтона зосереджена на боротьбі з бойовиками "Ісламської держави", яких американці вважають більшою загрозою для світової безпеки.

Туреччина у свою чергу, незважаючи на підтримку дій очолюваної США міжнародної коаліції з боротьби з "Ісламською державою", відмовляється активізувати військову співпрацю без комплексного плану щодо Сирії, до якого входило б відсторонення Асада від влади.

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Жертвами конфлікту між противниками і прихильниками президента Башара Асада стали понад 200 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram