ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Духовне управління мусульман Росії розкритикувало ідею "руського миру"

Російські мусульмани вважають, що на рівні стратегічного осмислення "ісламу в майбутньому Росії немає"

Духовне управління мусульман Росії розкритикувало ідею "руського миру"
Мусульмане (архив)
Фото: telegraph.co.uk

Перший заступник голови Духовного управління мусульман Росії Дамір Мухетдінов розкритикував концепцію "руського миру".

Про це повідомляє "Интерфакс".

На його думку, владна еліта у процесі формування нової ідентичності Росії не враховує інтереси мусульман.

"За конституцією, в Росії не може бути державної ідеології. Але фактично у владній еліті розвивається і опрацьовується протоідеологія, формула якої - відтворення "руського миру". І в самій цій концепції місце і роль ісламу ніяк не продумується, а мусульманське населення країни не враховується", - заявив Мухетдінов на конференції в Пермі.

За його словами, численні питання не вирішуються саме через те, що на рівні стратегічного осмислення "ісламу в майбутньому Росії немає".

Мусульмани хочуть додати свій символ на герб Росії

Як зазначив Мухетдінов, у процесі формування нової ідентичності Росії звертаються до спадщини минулого, насамперед до російських філософів, але "при цьому абсолютно не враховують, що вони творили в іншу епоху". "Російська ідея Достоєвського, Ільїна або Бердяєва - це прекрасні зразки історіософської думки, але вони висловлені для дня минулого, а не для дня сьогоднішнього", - додав Мухетдінов.

17 квітня 2014 року під час традиційної прямої лінії президент РФ Володимир Путін висловився на тему існування "руського миру". "Російська людина, чи, сказати ширше, людина "руського миру", перш за все, думає про те, що є якесь вище моральне призначення самої людини, якесь вище моральне начало. І тому російська людина, людина "руського миру", звернена більше не в себе, а розвернута назовні... Ми завжди, сотнями років спиралися на свої цінності, вони нас ніколи не підводили, і вони нам ще знадобляться", - заявив російський лідер.

Нагадаємо, в січні влада Москви відмовилася погоджувати мітинг мусульман. Мусульмани планували провести в Москві 100-тисячний мітинг проти карикатур на пророка Мухаммеда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram