ГоловнаСвіт

Доповідь Нємцова про Україну планують опублікувати через місяць

Щоб зібрати додаткові матеріали для доповіді, колектив авторів здійснить кілька поїздок.

Доповідь Нємцова про Україну планують опублікувати через місяць
Илья Яшин
Фото: Макс Левин

Російський опозиціонер Ілля Яшин пообіцяв до середини квітня опублікувати доповідь про Україну "Путін. Війна", підготовлену Борисом Нємцовим.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. "Незважаючи на обшуки у квартирі та в офісі Нємцова, в результаті яких слідчі вилучили його комп'ютери та документи, нам удалося відновити значну частину матеріалів. Якісь документи залишалися в партійному штабі, куди слідчі не дісталися, частина матеріалів зберігалася в помічників Бориса. Загалом основа доповіді у нас на руках", - написав опозиціонер.

За його словами, після того як він оголосив про намір довести роботу Нємцова до кінця, йому написати найрізноманітніші люди з пропозицією допомоги. "У підсумку нам удалося створити сильний колектив авторів, які вже взялися до роботи", - зазначив Яшин, додавши, що "до справи долучилися дійсно компетентні експерти, включно з людьми з досвідом роботи в уряді і журналістами, відомими завдяки резонансним розслідуванням".

Крім того, за словами опозиціонера, колектив авторів запланував кілька поїздок, щоб зібрати додаткові матеріали для доповіді. "Знову ж таки - не буду розкривати всі деталі, але це ті відрядження, які планував Нємцов", - уточнив він.

Яшин також висловив сподівання, що авторам удасться "вкластися за місяць і до середини квітня доповідь "Путін. Війна" буде опубліковано".

"Враховуючи високу мотивацію всіх авторів, я впевнений, що підсумковий текст вийде гідним. Ставимо перед собою завдання підготувати таку доповідь, щоб навіть переконаний прихильник Путіна, прочитавши її, зрозумів: на території України гинуть російські солдати, і цю братовбивчу війну необхідно зупинити", - підсумував опозиціонер.

Про підготовку Нємцовим доповіді про Україну стало відомо в ніч загибелі політика. Повідомляли, що документ містить свідчення батьків російських військовослужбовців, які загинули на Донбасі.

Зібрані ним докази присутності російських військових на Донбасі називали можливою причиною вбивства Нємцова. Зокрема, такої версії дотримувався Президент України Петро Порошенко.

Бориса Нємцова вбили на Москворецькому мосту в Москві пізно ввечері 27 лютого. За фактом події було порушено кримінальну справу, фігурантами якої зараз є п'ять осіб: Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов, Шагіт Губашев, Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Двом останнім пред'явили звинувачення в організованому вбивстві і незаконному зберіганні зброї. Дадаєв визнав причетність до вбивства Нємцова, проте потім відмовився від своїх слів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram