ГоловнаСвіт

Долар майже зрівнявся в ціні з євро

Аналітики прогнозують паритет європейської та американської валют

Долар майже зрівнявся в ціні з євро
Фото: wikimedia.org

Курс євро впав у середу до 12-річного мінімуму проти курсу долара.

Як повідомляє CNBC, у зв'язку з цим аналітики прогнозують паритет євро і долара у найближчому майбутньому, а також подальше ослаблення єдиної європейської валюти.

10 березня на біржових торгах за один долар давали 1,07 євро - це найнижчий курс європейської валюти до долара з вересня 2003 року. Тим часом, долар активно зміцнювався проти інших валют, у тому числі і на ринках, що розвиваються, через очевидне відновлення економіки США.

Згідно з прогнозом німецького Deutsche Bank, опублікованим у вівторок, курс євро до американської валюти впаде до паритету до кінця 2015 року, а до 2017 року аналітики очікують падіння вартості європейської валюти до 85 центів, інформує агентство Рейтер.

Причиною стрімкого падіння курсу євро вважаються побоювання з приводу виходу Греції з Єврозони, а також поява на ринку великого обсягу "дешевих грошей", випущених ЄЦБ.

9 березня ЄЦБ запустив масштабну програму купівлі державних облігацій. До вересня 2016 року на придбання цінних паперів ЄЦБ виділятиме €60 млрд на місяць (загальна сума програми - €1 трлн.). Для реалізації свого антикризового проекту ЄЦБ планує друкувати нові гроші і на них купувати держоблігації. Таким чином банк планує стимулювати економічне зростання в єврозоні і підвищити рівень інфляції, яка впала до небезпечної позначки.

Гонтарева обіцяє долар по 20-22 гривні після кредиту МВФ

Експерти називають цю процедуру "кількісне пом'якшення" або QE. Критики, однак, сумніваються, що програма ЄЦБ приведе до очікуваного результату. Вони побоюються, що поява на ринках "дешевих грошей" сприятиме виникненню нових цінових бульбашок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram