ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії ВНЗ масово затримують стипендії через витрати на "важливіші для країни справи"

У список із понад 40 ВНЗ із затримкою виплат стипендій потрапили провідні російські університети

У Росії ВНЗ масово затримують стипендії через витрати на "важливіші для країни справи"
архив
Фото: www.univ.kiev.ua

У Росії десятки ВНЗ від початку року затримують виплату стипендій студентам, оскільки "гроші пішли на важливіші для країни справи".

Про це розповів газеті "Коммерсантъ" уповноважений з прав студентів Артем Хромов.

За словами Хромова, скарги на невиплату стипендій почали надходити наприкінці січня. Він підготував список із більш ніж 40 ВНЗ по всій країни, які затримують виплати, в який потрапили МДУ, Вища школа економіки, РДСУ і Південний федеральний університет.

Хромов пояснив, що студенти не отримують не тільки академічну стипендію, а й соціальну, яку ВНЗ повинні виплачувати щомісяця. "Для її одержувачів, особливо в регіональних ВНЗ, виплата має надважливе значення: студенти фактично живуть на ці гроші, інших джерел доходу вони не мають", - наголосив омбудсмен.

У прес-службі МДУ не змогли прокоментувати скарги, а у ВШЕ підтвердили факт невиплати стипендій "на низці факультетів", посилаючись на новий порядок розрахунку та неотримання бюджетних грошей. Заступник голови профкому уфимського БДПУ імені Акмулли Вільдан Трубкулов, звертаючись до студентів, пообіцяв, що "університет буде поступово фінансуватися протягом року", додавши, що "наша країна перебуває на етапі перетворень" і "гроші спрямовані на важливіші справи країни".

Помічник віце-прем'єра з соціальних питань Ольги Голодець Олексій Левченко запевнив "Коммерсантъ", що уряд не планує скорочувати фінансування стипендіального фонду, а гроші на виплати за січень і лютий уже виділено. При цьому видання зазначає, що в лютому минулого року студенти також нарікали на масову затримку стипендій, і тоді винні знайшлися в міносвіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram