ГоловнаСвіт

Китай збільшує військовий бюджет

Експерти говорять про посилення позицій КНР у територіальних суперечках у регіоні

Китай збільшує військовий бюджет
Китайские солдаты (архив)
Фото: EPA/UPG

Оборонний бюджет Китаю цього року зросте приблизно на 10% порівняно з 2014 роком.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Прес-секретар Всекитайських зборів народних представників (парламенту КНР) Фу Ін (Fu Ying) сказав журналістам, що реальна цифра буде озвучена в четвер, коли відкриється щорічна сесія парламенту.

Торік видатки на оборону в бюджеті збільшили на 12,2%, до $130 млрд, вони поступалися лише США.

Офіційне інформаційне агентство "Сіньхуа" тим часом уточнює, що 2015 року оборонні витрати збільшать до $145 млрд, і це буде найменше збільшення військового бюджету за останні п'ять років. Китай уже близько 20 років безперервно збільшує військові витрати, і багато експертів вважають, що реальні оборонні витрати країни набагато вищі, ніж заявлено. Крім того, незважаючи на те, що Пекін тримає деталі свого військового бюджету в таємниці, експерти кажуть, що додаткові кошти, швидше за все, будуть використані на посиленням військово-морського флоту протичовновими кораблями і розробку авіаносців.

Біля спірних японських островів затонуло китайське судно

Нарощування військової потужності Китаю провокує побоювання в усьому регіоні, оскільки КНР займає все більш жорстку позицію в територіальних суперечках у Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, відзначають експерти.

Відповідаючи на питання про витрати на оборону Китаю, генеральний секретар японського кабінету міністрів Йошіхіде Суга (Yoshihide Suga), заявив, що Японія занепокоєна тим, що цифрам "не вистачає прозорості".

"Незалежно від витрат на оборону Китаю, ситуація з безпекою в регіоні є серйозною з різних причин", - зазначив він, додавши, що для Японії дуже важливо зміцнювати американо-японський альянс. Тим часом Індія оголосила про ухвалення $40-мільярдного оборонного бюджету на 2015-16 рр., зростання бюджету склало 7,9% порівняно з розподілом коштів на 2014-2015 рр. Військові аналітики вважають, що цього недостатньо для одночасного придбання винищувачів, підводних човнів і військових кораблів. А у США адміністрація Обами запропонувала розширити бюджет Пентагону до $584 млрд.

Прес-секретар парламенту КНР заявив, що Китай стикається з великими труднощами в модернізації своєї армії порівняно з "великими державами".

"Ми повинні покладатися на самих себе зі значною частиною нашого військового обладнання, досліджень і розробок. Взагалі, військова політика Китаю має оборонний характер. Це чітко визначено в Конституції. Ми не будемо змінювати цей напрямок і принцип", - підсумував представник китайського парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram