ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний припустив, що Нємцова убили спецслужби за наказом Путіна

Опозиціонер вважає, що Нємцов був одним із найпроблемніших політиків для Кремля

Навальний припустив, що Нємцова убили спецслужби за наказом Путіна
Алексей Навальный после заседания суда
Фото: стоп кадр из видеоролика www.lifenews.ru

Олексій Навальний вважає, що опозиційного політика Бориса Нємцова вбили учасники урядової спецслужби або проурядової організації за наказом політичного керівництва країни, в тому числі Володимира Путіна.

Про це Навальний написав у своєму блозі.

На думку Навального, головне питання полягає в тому, чи був наказ про вбивство Нємцова сформульований як "ви повинні вбити Нємцова", чи як "ви повинні провести гучну резонансну акцію".

У своєму блозі опозиціонер підкреслює, що "в останні місяці ми бачимо організаційне будівництво проурядових екстремістсько-терористичних груп, які прямо декларують як свою мету боротьбу з опозицією там, де поліція не може".

Як приклад Навальний наводить клятву чеченської поліції у вірності президенту РФ Володимиру Путіну. 28 грудня в Грозному за вказівкою глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова провели загальне шикування співробітників чеченської поліції. Тоді близько 20 тис. осіб у формі і з речовими мішками зібрали на грозненському стадіоні Динамо і присягнули на вірність російському президентові.

Крім того, опозиціонер нагадує про акцію російського руху "Антимайдан", яка відбулася 21 лютого. Тоді в антиукраїнській ході взяли участь, за різними даними, від 35 до 50 тис. осіб. "Антимайдан цей, що складається, на відміну від попередніх аналогів не з 500-рублевої масовки і футбольних хуліганів, а з 500-рублевої масовки і справжнісіньких підмосковних бандитів і рейдерів, котрі мали багато влади за часів губернатора Громова, але їх відтиснули на периферію в останні роки", - пише Навальний.

При цьому він підкреслює, що "екстремістсько-терористичні організації, про які я пишу, створюються не як реакція на "невисловлений запит", а прямо на нарадах у Кремлі". "Це не самодіяльність, а просто ось Путін, Патрушев, Іванов, Бортніков, Володін і хто ще там. Слухали, ухвалили: створити, затвердити, виділити бюджет, висвітлити діяльність. На такій-от нараді і було сказано - доручити провести гучну акцію", - зазначає він.

Навальний також закликає припинити дискусію щодо того, що Путіну вбивство Нємцова невигідне, а також міркування про те, що "Нємцов був непопулярним і невпливовим, який сенс його вбивати?". "Не як добрі слова про покійного, а як тверезу оцінку, я стверджую: Борис був одним із найпроблемніших політиків для Кремля", - підкреслює блогер.

Разом з тим, Навальний допускає, що до вбивства Нємцова можуть бути причетними не федеральна, а регіональна влада. "Нємцов серйозно псував кров губернаторам Ярославській області та місцевим шахраям. Боря на всіх останніх зустрічах розповідав мені про те, які махінації він розкрив і як його ненавидить керівництво області", - зазначає опозиціонер.

При цьому Навальний висловлює надію на те, що його версії спростує "якнайшвидше розкриття вбивства з виявленням не лише виконавців, а й замовників".

Нагадаємо, Бориса Нємцова застрелили пізно ввечері 27 лютого в центрі Москви. Раніше у вівторок опозиціонера поховали в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram