ГоловнаСвіт

Бойовики "Боко Харам" відтяли голову двом заручникам

Спостерігачі побоюються, що нігерійські бойовики намагаються розширити свою діяльність поза межами Нігерії

Бойовики "Боко Харам" відтяли голову двом заручникам
Фото: novostiua.net

Бойовики нігерійського терористичного угруповання "Боко Харам" опублікували в Інтернеті відео, на якому показано страту двох чоловіків.

Як повідомляє агентство Рейтер, нігерійські ісламісти у своїх діях орієнтуються на інше відоме терористичне угруповання - "Ісламська держава".

На відео, опублікованому в понеділок, показано двох чоловіків, що стоять на колінах, їхні руки зв'язані за спиною. При цьому двоє бойовиків стоять за спинами бранців, а ще один схиляється над ними з ножем у руках. Одного з полонених змушують сказати на камеру, що влада заплатила їм за те, щоб шпигувати за угрупованням ісламізму, після чого починається наступний фрагмент відео, на якому показані обезголовлені тіла.

У зв'язку з публікацією відео спостерігачі побоюються, що "Боко Харам" намагається активізувати свою діяльність поза межами Нігерії, і надихається діями таких міжнародних терористичних організацій, як "Аль-Каїда" та "Ісламська держава", зазначає агентство.

"Боко Харам" - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Нігерії. Воно виступає за введення шаріату на всій території країни і боротьбу зі "згубним" впливом Заходу. Угруповання стоїть за більшістю терактів, скоєних у Нігерії. У травні 2014 року Радбез ООН вніс "Боко Харам" у список терористичних організацій. Раніше цілями бойовиків ставали переважно об'єкти, пов'язані з армією і поліцією. Проте останнім часом екстремісти почали регулярно нападати на лідерів релігійних громад і мирних жителів.

Однією з найрезонансніших справ стало викрадення бойовиками 276 школярок у нігерійському місті Чібок у квітні 2014 року. Ісламісти пообіцяли продати дівчаток в рабство або насильно видати заміж. 57 ученицям вдалося повернутися додому. На початку листопада лідер "Боко Харам" Абубакар Шекау у своєму відеозверненні заявив, що 219 полонених школярок прийняли іслам і були видані заміж. У жовтні п'ять африканських країн оголосили війну "Боко Харам". У лютому союзники Нігерії виробили нову стратегію боротьби з "Боко Харам", а в березні сили африканської коаліції почнуть операцію з ліквідації ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram