ГоловнаСвіт

Туреччина пообіцяла інтегрувати свою систему ПРО з НАТО

Анкара нагадала, що є однією з найважливіших країн на лінії безпеки Альянсу.

Туреччина пообіцяла інтегрувати свою систему ПРО з НАТО
архив
Фото: nato.int

Представник президента Туреччини Ібрахім Калин спростував слова міністра оборони країни, який раніше заявив, що система протиракетної оборони (ПРО), яка створюється в Туреччині, не буде інтегрована в НАТО.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Як одна з найважливіших країн на лінії безпеки НАТО, ми, безумовно, забезпечимо цю інтеграцію та відповідність", - сказав представник глави держави.

Минулого тижня, 20 лютого, міністр оборони Туреччини Ісмет Їлмаз заявив, що створювана в Туреччині система ПРО не буде інтегрована в систему НАТО. Проте пізніше того ж дня представник міноборони Туреччини заявив, що остаточне рішення щодо створення системи ПРО ще не ухвалили.

Розробка турецької ПРО ведеться за сприяння Китаю, який у 2013 році виграв тендер на поставку Туреччині зенітно-ракетних систем середньої і великої дальності. За його підсумками Туреччина придбає щонайменше 12 комплектів (дивізіонів) зенітно-ракетної системи (ЗРС) HQ-9, розробленої і виробленої так званою "Другою Академією" китайської державної корпорації China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

HQ-9 є китайським аналогом радянського/російського сімейства ЗРС С-300П. Кілька джерел зазначають, що розробка HQ-9 могла стати наслідком співпраці китайських і російських підприємств.

Іншими претендентами у тендері T-LORAMIDS на заключних етапах виступали представлена альянсом Raytheon і Lockheed Martin ЗРС Patriot (комбінація РАС-2 GMT і РАС-3), представлена європейським консорціумом Eurosam ЗРС SAMP / T (з ЗУР Aster 30 Block 1) і представлена ВАТ "Рособоронекспорт" ЗРС С-300ВМ "Антей-2500".

Представники НАТО неодноразово застерігали Туреччину проти вибору російської чи китайської пропозицій, посилаючись на ймовірні проблеми інтеграції "незахідних" комплексів в об'єднану систему ППО НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram