ГоловнаСвіт

У Чехії відкриється центр для громадських активістів із країн колишнього СРСР

У Чехії відкриється центр для громадських активістів із країн колишнього СРСР
Прага
Фото: tomsk.ru

У столиці Чехії Празі відкриється міжнародний центр підтримки громадських активістів з країн колишнього СРСР, які стикаються з тиском з боку своїх урядів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Празький Центр громадянського суспільства (Prague Civil Society Center) відкривається на тлі зростання напруженості у відносинах між Заходом і Москвою через насильницьку анексію Криму Росією і бойові дії на сході України.

Очікується, що в новому центрі проводитимуть тренінги та семінари для активістів з Білорусі, України, Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану, а також з Росії та Центральної Азії.

"Ми створюємо новий центр, оскільки громадянське суспільство в регіоні має величезний потенціал, але воно знаходиться під тиском, що зростає, особливо у деяких країнах", - заявив директор центру Ростислав Валвода (Rostislav Valvoda). За його словами, це сприятиме таким цінностям, як відкритість, толерантність, верховенство закону, прав людини і гідності. При цьому Валвода зазначив, що центр не займатиметься питаннями зміни урядів.

Центр громадянського суспільства створюється чеської гуманітарною організацією People in Need ("Люди в потребі"), і фінансується Агентством США з міжнародного розвитку, урядами Швеції та Чехії, і двома приватними американськими фондами.

Нагадаємо, Росія наполягає на тому, що Захід використовував свій вплив, щоб добитися "незаконного" повалення президента Віктора Януковича минулого року. На тлі цих подій в Росії проводяться масові перевірки НКО. Згідно з законом, "іноземними агентами" називаються ті організації, які фінансуються з-за кордону і займаються політикою. Правозахисники вказують на розмитість формулювань у законі, що позначається на правозастосуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram