ГоловнаСвіт

Союзники Нігерії виробили нову стратегію боротьби з "Боко Харам"

У березні сили африканської коаліції почнуть операцію з ліквідації ісламістів.

Союзники Нігерії виробили нову стратегію боротьби з "Боко Харам"
Боевики "Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Нігер, Чад і Камерун планують вигнати бойовиків радикального ісламістського угруповання "Боко Харам" зі своїх країн і утримувати ісламістів у межах Нігерії до березневого наступу сил африканської коаліції.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами полковника армії Нігера Махамане Ламіну Сані (Mahamane Laminou Sani), наступного тижня буде узгоджена стратегія військової операції проти ісламістів. У коаліційних силах також служать солдати з Беніну і Нігерії. Чисельність угруповання - 8,7 тис. військових.

"Зараз ми тільки утримуємо "Боко Харам" від проникнення в Нігер: якщо вони атакують наші позиції, ми змусимо їх відійти, а Нігерія вдарить по них з іншого флангу, щоб тримати ситуацію під контролем", - сказав Сані.

Останнім часом почастішали сутички між ісламістами і арміями Нігеру, Чаду та Камеруну на прикордонних з Нігерією територіях.

"Боко Харам" - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Нігерії. Воно виступає за введення шаріату на всій території країни і боротьбу зі "згубним" впливом Заходу. Угруповання стоїть за більшою частиною терактів, скоєних у Нігерії. У травні 2014 року Радбез ООН вніс "Боко Харам" у список терористичних організацій. Раніше цілями бойовиків ставали переважно об'єкти, пов'язані з армією і поліцією. Проте останнім часом екстремісти почали регулярно нападати на лідерів релігійних громад і мирних жителів.

Однією з найрезонансніших справ стало викрадення бойовиками 276 школярок у нігерійському місті Чібок у квітні 2014 року. Ісламісти пообіцяли продати дівчаток в рабство або насильно видати заміж. 57 ученицям вдалося повернутися додому. На початку листопада лідер "Боко Харам" Абубакар Шекау у своєму відеозверненні заявив, що 219 полонених школярок прийняли іслам, їх видали заміж. У жовтні п'ять африканських країн оголосили війну "Боко Харам".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram