ГоловнаСвіт

"Яндекс" попросив російську антимонопольну службу перевірити Google

Російська компанія занепокоєна успішністю свого американського конкурента.

"Яндекс" попросив російську антимонопольну службу перевірити Google
Фото: blogspot.com

"Яндекс" подав заяву у Федеральну антимонопольну службу (ФАС) Росії на Google, вимагаючи перевірити конкурента на порушення ним антимонопольного законодавства РФ.

Про це йдеться в повідомленні компанії, яке потрапило до рук

"Ленты.ру".

Російський пошуковик стурбований тим фактом, що Google нібито "може ставити будь-які обмеження - аж до заборони на співпрацю з конкуруючими сервісами" через своє домінування на ринку завдяки операційній системі Android, на якій працює значна частина мобільних пристроїв у світі - більш ніж 84% продажів усіх пристроїв у світі і 86% у Росії, йдеться в повідомленні.

"Доступ до ключових компонентів платформи, зокрема до магазину додатків Google Play, без якого практично неможливо продавати пристрої на Android, виробники можуть отримати тільки на умовах Google", - зазначає компанія.

Крім того, за словами директора зі зв'язків з громадськістю "Яндексу" Очира Манджикова, необхідно відокремити операційну систему Android від пошуку Google та інших користувальницьких сервісів, таких як пошук, карти, пошта та інше. Він пояснює це тим, що у разі відмови "просувати на своїх пристроях сервіси Googlе, зокрема встановлювати за замовчуванням пошук Google, вони можуть позбутися доступу до компонентів платформи Android, від яких залежить успішність їхніх смартфонів".

"Ми вважаємо, що виробники повинні мати вибір - який пошук за замовчуванням буде встановлено на їхніх смартфонах і планшетах, і взагалі які сервіси їм установлювати. Установка сервісів для користувачів не повинна бути пов'язана з наданням Google Mobile Services і Google Play. І тим паче компанія Google не повинна забороняти провстановлення програм конкурентів", - говорить Манджиков.

Як зазначає компанія, 2014 року Google заборонив провстановлювати всі сервіси "Яндексу" на мобільних пристроях Fly, Explay і Prestigio. "Велика ймовірність, що Google продовжить таку практику. У зоні ризику не тільки "Яндекс", але й інші великі розробники, послуги яких конкурують із продуктами Google, і інші виробники пристроїв, які можуть втратити можливість вибирати найбільш привабливі варіанти повстановлення сервісів. У кінцевому підсумку страждають інтереси користувачів ", - зазначає "Яндекс".

Наразі Єврокомісія розслідує ситуацію з домінуванням Google на Android. "Яндекс" також бере участь у європейському процесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram