ГоловнаСвіт

Польща пообіцяла виконати вимоги вироку ЄСПЛ у справі про секретні в'язниці ЦРУ

Згідно з офіційною інформацією, всі закордонні в'язниці ЦРУ закрили у 2009 році

Польща пообіцяла виконати вимоги вироку ЄСПЛ у справі про секретні в'язниці ЦРУ

На території Польщі набув чинності вердикт Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про тортури у секретних в'язницях ЦРУ.

Як повідомляє euronews, у 2014 році Страсбург постановив, що Варашава порушила права людини, допустивши на свою територію американські "літаючі в'язниці" з підозрюваними в тероризмі.

Двоє підозрюваних дали свідчення, що у 2002 році їх доставили до Польщі, де над ними знущалися, а вже звідти відвезли в Гуантанамо, де вони і залишаються досі.

У Варшаві подали апеляцію на це рішення, проте її відхилили. Вирок ЄСПЛ вимагає, щоб польська влада заплатила двом позивачам по €100 тис. євро моральної компенсації, а одному з них - ще €30 тис. за судові витрати.

Представники польського МЗС заявили, що виконають ці вимоги протягом найближчих тижнів.

Інформація про секретні в'язниці ЦРУ за межами США, створені в рамках боротьби з тероризмом, з'явилася в американській пресі у 2005 році. У цих в'язницях утримувалися люди, підозрювані в тероризмі. Правозахисники заявляли, що до ув'язнених цих в'язниць застосовували "розширену техніку ведення допитів", що не виключало тортури. Згідно з офіційною інформацією, всі закордонні в'язниці ЦРУ закрили у 2009 році. Точна кількість в'язниць і їхнє місце розташування досі невідомі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram