ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мінекономіки РФ: Росія входить у смугу затяжного спадання

У Кремлі оцінили втрати від зниження ціни на нафту в 160 млрд доларів

Мінекономіки РФ: Росія входить у смугу затяжного спадання
Фото: EPA/UPG

Мінекономіки РФ опублікувало оновлений прогноз соціально-економічного розвитку Росії на 2015 рік, у якому темпи зростання ВВП 2015 року оцінюють на рівні -3%.

"В умовах збереження сильних геополітичних ризиків і гіпотези про те, що ціна на нафту в середньорічному вираженні 2015 року становитиме 50 доларів США за барель, передбачається, що ВВП знизиться на 3 відсотки. За прогнозними оцінками, російська економіка 2015 року увійде у смугу затяжного спадання", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті мінекономіки РФ.

Російські чиновники очікують, що надлишок поставок нафти почне скорочуватися вже з другого кварталу 2015 року, при цьому середньорічна ціна на нафту залишиться на рівні 50-60 доларів США за барель. Але вже 2016 року ефект від вибуття нерентабельних потужностей буде потужнішим, що призведе до скорочення надлишку пропозиції нафти, а середньорічна ціна зможе піднятися до 70-80 доларів США за барель.

Середньорічний рівень середньоконтрактної ціни на газ 2015 року прогнозують у розмірі 222 долари США за тисячу кубічних метрів.

На динаміку російського виробництва 2015 року ключове значення матимуть скорочення експортної виручки від продажу енергоресурсів на світових ринках і закриття світових ринків капіталу у зв'язку із санкціями, що сукупно сприятиме скороченню реальних наявних доходів населення з подальшим падінням споживчого попиту та інвестиційної активності. Водночас виробництву суттєво допоможе істотне нарощування прибутку в економіці, в основному за рахунок того, що відбулося ослаблення національної валюти, а також різке падіння імпорту товарів і послуг, вважають в російському уряді.

Експорт російських товарів загалом повинен скоротитися з 494 млрд доларів США 2014 року до 334 млрд доларів США 2015 року. Переважно ця динаміка буде обумовлена динамікою експорту паливно-енергетичної групи товарів. Зниження цін на нафту з 97,6 до 50 доларів США за барель призводить до зменшення вартісних обсягів цієї групи з 321 млрд доларів США 2014 року до 172 млрд доларів США 2015 року. Частка цієї товарної групи зменшиться з 65,1% 2014 року до 51,5% 2015 року.

Ще більшого прискорення набудуть темпи скорочення імпортних поставок. 2015 року падіння імпорту товарів і послуг прогнозують у розмірі 33,9%. За оцінкою мінекономрозвитку Росії, величини стиснення імпорту товарів і послуг будуть близькі. Постачання імпортних товарів скоротяться на 33,9%, придбання послуг (що переважно буде пов'язано з різким зниженням туристичних поїздок населення за кордон) - на 34,2%. Імпорт товарів у фізичному вираженні скоротиться на 33,9% у результаті подальшого ослаблення обмінного курсу і скорочення внутрішнього попиту. У структурі імпорту найбільше падіння буде демонструвати динаміка ввезення інвестиційних товарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram