ГоловнаСвіт

Президент Єгипту закликав Радбез ООН схвалити міжнародне втручання в Лівію

Обраний уряд Лівії закликає скасувати міжнародне ембарго на постачання зброї

Президент Єгипту закликав Радбез ООН схвалити міжнародне втручання в Лівію
Президент Египта Абдель Фаттах ас-Сиси
Фото: EPA/UPG

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі закликав Радбез ООН ухвалити резолюцію про міжнародне втручання в Лівію.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"У нас немає вибору, враховуючи те, що і уряд, і жителі Лівії просять нас діяти. Ми повинні зробити це знову, всі разом", - заявив єгипетський президент в ефірі французького радіо Europe 1.

Говорячи про війну в Лівії 2011 року, у якій Франція виступала у складі міжнародної коаліції, що брала участь у поваленні президента Муаммара Каддафі, ас-Сісі назвав її "незакінченою місією".

"Ми залишили лівійський народ в заручниках у бойовиків-екстремістів", - сказав він.

У понеділок, 16 лютого, єгипетські ВПС завдали серії авіаударів по позиціях бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) в Лівії. Під час бомбардування, якого зазнали тренувальні табори, полігони і склади зброї неподалік від єгипетського кордону, загинули від 40 до 50 ісламістів. На 17 лютого заплановано нову серію бомбардувань.

Спікер невизнаного парламенту Лівії, який засідає в Тріполі, Омар Хомайдан назвав обстріл позицій ІД "порушенням суверенітету Лівії". Проісламістський альянс "Світанок Лівії" закликав єгиптян, що проживають на території цієї держави, покинути країну протягом 48 годин, щоб "уникнути помсти і не піддавати себе іншим можливим навмисним діям".

Єгипетський лідер у свою чергу закликав бойовиків скласти зброю і закликав Радбез забезпечити озброєнням міжнародно визнаний уряду Лівії, який засідає в місті Тобрук. Обраний уряд Лівії вже просив Радбез скасувати міжнародне ембарго на поставки зброї, щоб допомогти йому повернути контроль над країною.

Авіаудари по позиціях бойовиків здійснили у відповідь на страту 21 єгипетського рибалки, які за віросповіданням були християнами-коптами. Розправу над ними вчинили радикали ІД. Після цього президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі заявив, що Єгипет залишає за собою право "вжити відповідних заходів і помститися за ці вбивства".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram