ГоловнаСвіт

Влада Індонезії хоче заборонити жінкам працювати покоївками за кордоном

Джакарта сподівається зберегти "гідність" країни

Влада Індонезії хоче заборонити жінкам працювати покоївками за кордоном
архив

Влада Індонезії хоче заборонити жінкам працювати за кордоном домашньою прислугою, щоб зберегти "гідність" країни після гучного скандалу навколо індонезійської покоївки в Гонконгу.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Президент Індонезії Джоко Відодо, виступаючи в парламенті у понеділок, заявив, що наказав міністерству робочої сили скласти "чіткий план" того, коли Індонезія зможе припинити забезпечувати інші країни домашньою прислугою. Жодні тимчасові рамки не згадувалися.

Заяві Відодо передував скандал навколо індонезійських домробітниць. Так, минулого тижня суд визнав жительку Гонконгу винною в жорстокому поводженні зі своєю індонезійською робітницею. Згодом з'ясувалося, що це не поодинокий такий випадок поводження з жінками, які працюють за кордоном.

Мешканку Гонконгу, колишнього косметолога Ло Ван-дун (Law Wan-tung), 44-річну матір двох дітей, визнали винною за 18 з 20 пунктів звинувачення, включаючи завдавання тяжких тілесних ушкоджень і насильство щодо Ервіани Сулістянінгсіх (Erwiana Sulistyaningsih) і двох інших покоївок з Індонезії. Згідно зі свідченнями Ервіани, її били, позбавляли їжі, а паспорт відібрали. Крім того, Ло Ван-дун не сплатила індонезійці за її роботу, не давала їй вихідних і погрожувала вбити її родичів у разі, якщо вони повідомлять владі про жорстоке поводження з постраждалою.

Остаточний вирок у цій справі буде винесено пізніше в лютому.

Ще до початку судового розгляду справа Ервіани потрапила в поле зору правозахисників, після того, як її фотографії, побитої і з опіками від окропу, з'явилися в інтернеті. Тодішній президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно охарактеризував жорстоке поводження з Ервіаною як тортури. Правозахисники стверджують, що робітники-мігранти часто бояться скаржитися на жорстоке поводження, оскільки побоюються депортації.

Нині в Гонконзі близько 300 тис. іноземців, що працюють як домашня прислуга. Більшість з них - громадяни Філіпін та Індонезії, в основному жінки, які в Гонконзі заробляють більше грошей, ніж на батьківщині, щоб потім надіслати їх додому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram