ГоловнаСвіт

У Туреччині відбулися сутички між поліцією і прихильниками курдської автономії

Турецька влада сподівається укласти остаточну угоду про перемир'я з курдськими сепаратистами

На південному сході Туреччини, населеному переважно курдами, відбулися численні акції протесту, які переросли у заворушення і сутичик з поліцією.

Про це повідомляє euronews.

Виступи курдів приурочені до 16-ї річниці з дня арешту Абдулли Оджалана, засновника "Робочії партії Курдистану" (РПК).

З 2012 року засуджений на довічне ув'язнення Оджалан бере участь у переговорах з турецьким урядом про мирне врегулювання курдського питання і роззброєння РПК.

За деякими даними, очікується, що Оджалан закличе своїх прихильників скласти зброю в березні 2015 року. Крім того, минулої суботи, 14 лютого, прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив про те, що мирний процес близький до кульмінації.

Прихильники Оджалана, однак, не хочуть миритися з тим, що їхній лідер залишається в ув'язненні, і вимагають його негайного звільнення.

Незважаючи на зусилля

турецького уряду, останнім часом авторитет РПК серед турецьких курдів зростає. Цьому сприяє участь бійців РПК у боях проти терористичного угруповання "Ісламська держава" на території Іраку і Сирії у складі ополчення Пешмерга.

Внесена у списки терористичних організацій Анкарою, США і Євросоюзом РПК була заснована Оджаланом з метою створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини. У 1999 році лідера РПК схопили турецькі війська у Кенії, де він переховувався. Його судили і засудили до повішення за зраду, проте потім смертну кару замінили довічним ув'язненням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram