ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Половина росіян урізала витрати на продукти, - опитування

49% громадян РФ стверджують, що в останні два-три місяці їхнє матеріальне становище погіршилося

Половина росіян урізала витрати на продукти, - опитування
архив
Фото: obozrevatel.com

51% росіян почали більше економити на продуктах харчування через санкції проти Росії і падіння рубля.

Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом "Громадська думка", інформує "Интерфакс".

Респонденти повідомили, що скоротили витрати на придбання м'яса (32% з тих, хто заощаджує на продуктах), сиру і ковбаси (30%), фруктів (27%), риби (25%), солодощів (17%) і овочів (13%).

48% росіян зазначили, що почали заощаджувати на непродовольчих товарах. 26% зменшили витрати на одяг і взуття, по 16% - на розваги і купівлю побутової техніки, 13% - на парфумерію і косметику.

При цьому 49% опитаних стверджують, що в останні два-три місяці їхнє матеріальне становище погіршилося. 43% мусили відмовитися від великих покупок і запланованих витрат.

Опитування проводилося у 100 населених пунктах Росії. Кількість респондентів - 1,5 тис.

5 лютого Росстат оприлюднив дані, згідно з якими інфляція у січні стала максимальною за останні 16 років. Вона досягла 3,9%. Швидше ціни росли тільки в лютому 1999 року - на 4,1%.

За останніми даними статистичного відомства, інфляція з 3 по 9 лютого склала 0,6%, від початку року - 4,8%.

Раніше ФАС повідомила, що число зареєстрованих скарг на високі ціни досягло рекордного значення. За тиждень антимонопольне відомство зафіксувало 1007 скарг на зростання цін на продукти.

У Morgan Stanley вважають, що за підсумками 2015 інфляція в Росії становитиме 13,7%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch у свою чергу вважає, що інфляція в Росії сягне 8,5%.

Згідно з оновленим прогнозом Мінекономрозвитку, інфляція у 2015 році складе 12%. У ЦБ очікують, що ціни зростуть на 8%. У Мінсільгоспі прогнозують 15-відсоткове зростання цін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram