ГоловнаСвіт

"Бі-Бі-Сі" знайшло снайпера-майданівця, який стріляв з консерваторії по міліціонерах

Розслідуванню смертей на Майдані перешкоджає судова влада, пишуть журналісти

"Бі-Бі-Сі" знайшло снайпера-майданівця, який стріляв з консерваторії по міліціонерах
Позиции <<<Беркута>> утром 19 февраля
Фото: EPA/UPG

Британське видання ВВС взяло інтерв'ю у снайпера-майданівця, який стверджує, що 20 лютого 2014 року він стріляв з консерваторії по міліціонерах.

Відповідне інтерв'ю з чоловіком, якого в статті називають Сергієм, опубліковано на сайті ВВС.

За словами Сергія, він був простим учасником акцій протесту, проте 19 лютого його представили людині, яка запропонувала йому на вибір два види вогнепальної зброї: дробовик 12-го калібру і мисливську рушницю "Сайга", яка стріляє високошвидкісними кулями. Він обрав "Сайгу". Чоловік стверджує, що сховав рушницю в будівлі Головпоштамту, яку протестувальники зайняли вранці того самого дня.

Співрозмовник видання розповів, що коли вранці 20 лютого розпочалася стрілянина, його провели в будівлю консерваторії, де він разом з іншим стрільцем протягом 20 хвилин (незадовго до 7:00 ранку) стріляв по міліціонерах.

"Я стріляв їм у ноги, - заявив Сергій. - Звичайно, я міг би стріляти їм у руки або куди завгодно. Але я не стріляв на ураження".

Його розповідь частково підтверджується й іншими свідками, наголошує ВВС. Так, за даними видання, вранці 20 лютого Андрієві Шевченку, народному депутату України VII скликання, зателефонував представник міліції.

"Він телефонує мені і каже: "Андрію, хтось стріляє у моїх хлопців". І він сказав, що стріляють з консерваторії", - розповів Шевченко. Він зв'язався з тодішнім комендантом Євромайдану Андрієм Парубієм, який заявив йому, що вже "відправив своїх найкращих людей обшукати всю будівлю консерваторії і визначити, чи були там вогневі позиції". Самому Шевченку, за його словами, у цей час продовжували надходити тривожні дзвінки від міліціонерів.

Андрій Парубій, нині перший заступник спікера Верховної Ради, стверджує, що його люди нікого не виявили в консерваторії. Однак, як пише ВВС, фотограф, який зміг потрапити в будівлю незабаром після 8:00 ранку 20 лютого, сфотографував там людей зі зброєю, хоча він і не бачив, як вони стріляли.

Сергій, тим часом, стверджує, що заява Парубія не відповідає дійсності: "Я якраз перезаряджався. Вони підбігли до мене, поставили на мене одну ногу і сказали: "Вони хочуть поговорити з тобою, все о’кей, але припини робити те, що ти робиш". Співрозмовник видання впевнений, що ті, хто зупинив його, - люди Парубія. При цьому він зазначає, що не впізнав їх облич. Після цього, за його словами, його вивезли з Києва на машині і висадили за містом, після чого він змушений був добиратися додому своїм ходом.

Адвокати потерпілих і джерела ВВС у Генеральній прокуратурі розповіли виданню, що коли справа доходить до розслідування смертей, до яких не причетна міліція, на їхньому шляху стає судова влада.

"Якщо згадати про часи Януковича, це було схоже на Бермудський трикутник: прокуратура, міліція і суди, - зазначає Шевченко. - Всі знали, що вони співпрацювали, вони покривали одне одного, і це було основою причиною корупції в країні. Ці зв'язки досі є".

Як зазначає ВВС, Парубій далі наполягає на тому, що за стріляниною 20 лютого стоять російські снайпери, і такої позиції дотримуються багато українців. У Росії, в свою чергу, стверджують, що Євромайдан був проектом американського ЦРУ, щоб зрушити Україну з московської орбіти. Однак жодна сторона не надала переконливих доказів своєї правоти, зазначає видання.

"Ми знали, що наша сила полягала в тому, щоб не використовувати силу, а нашою слабкістю було б почати стрілянину", - зазначає Шевченко.

Парубій, зі свого боку, припускає, що невелика група протестувальників могла прийти на Майдан зі зброєю, Проте у такому разі це була спонтанна і неорганізована відповідь на насильство з боку силових структур. "Я чув, що після стрілянини 18 лютого на Майдан приходили люди з мисливськими рушницями. Мені сказали, що іноді це були родичі або батьки людей, яких було вбито 18 лютого. Тому я визнаю, що, можливо, на Майдані були люди з мисливськими рушницями. Коли снайпери почали вбивати наших хлопців, одного за одним, можу припустити, що ті, з мисливськими рушницями, відкрили вогонь у відповідь".

Сергій, однак, стверджує, що його завербували як потенційного стрільця ще наприкінці січня 2014 року чоловік, якого він описує тільки як військового офіцера у відставці. При цьому ВВС зазначає, що Сергій і сам - колишній солдат.

"Ми говорили, він взяв мене під своє крило. Він побачив у мені щось, що йому сподобалося. Офіцери, вони як психологи, можуть побачити, хто здатний. Він тримав мене поруч. Потім ми сіли і розробили план. Але ми говорили про це між собою, і він підготував мене до цього", - розповів Сергій.

"Я не хотів ні в кого стріляти або вбивати. Але ситуація була така. Я не почуваюся якимось героєм. Навпаки: я погано сплю, погані передчуття. Я намагаюся контролювати себе. Але просто постійно нервую. Мені нема чим пишатися. Стріляти легко. Жити після цього - ось що складно. Але потрібно захищати свою країну", - каже Сергій.

Разом з тим ВВС допускає, що Сергієм маніпулювали і він став пішаком у великій грі.

Від LB.ua. Насправді учасники Майдану розповідали про те, що стріляли з консерваторії по міліції, ще в лютому. Це ніколи не було секретом. Приміром, про стрілянину з консерваторії розповідає один з героїв тексту "Останній смертний бій".

Нагадаємо, під час масових протестів 18-20 лютого з боку силовиків по протестувальниках було відкрито вогонь. Загинули понад 100 осіб. Загиблих активістів називають Небесною сотнею. Раніше цього тижня Президент України Петро Порошенко оголосив 20 лютого Днем Героїв Небесної сотні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram