ГоловнаСвіт

Ердоган домагається від влади Куби дозволу на будівництво мечеті

Президент Туреччини далі наполягає на тому, що Америку відкрили мусульмани

Ердоган домагається від влади Куби дозволу на будівництво мечеті
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час свого візиту до Гавани запропонував владі Куби побудувати на острові мечеть.

Як повідомляє агентство Рейтер, Ердоган надихнувся ідеєю, що мусульмани відкрили Америку за 300 років до мореплавця Христофора Колумба.

У листопаді 2014 року президент Туреччині заявив, що мусульманські моряки прибули в Америку в 1178. Тоді він сказав, що у щоденниках Колумба є запис про мечеті на Кубі, і додав, що хоче відтворити її. За даними ВВС, такий запис у Колумба дійсно був. Але багато вчених припускають, що це метафора і насправді мова йшла про гору, яка своїм виглядом нагадала Колумбу мечеть. Археологам не вдалося знайти жодної ісламської споруди з доколумбової епохи.

Після переговорів з президентом Куби Раулем Кастро в середу, 11 лютого, Ердоган заявив, що намагається домогтися дозволу на будівництво мечеті в Гавані. Основою нового мусульманського місця поклоніння має стати мечеть у районі Ортакой (Ortakoy) на європейському березі протоки Босфор у Стамбулі.

"Я надав всю інформацію, проектні роботи і зовнішнє оформлення мечеті Ортакой. Ми будемо робити це (будувати - ред.) самі. Нам не потрібен партнер. Якщо ви (кубинці - ред.) вважатимете це доцільним, ми хочемо зробити це", - йдеться у зверненні Ердогана до Кастро, опублікованому на сайті президента.

Ердоган також розповів журналістам, що уряд Куби раніше погодив такий проект із представниками Саудівської Аравії. У світлі цієї обставини турецький лідер заявив про готовність побудувати мечеть "десь на Кубі".

Поки невідомо, чи прийняла Гавана пропозицію Ердогана.

Найбільшою ісламською релігійною спорудою у Латинській Америці є мечеть у Каракасі, Венесуела. Ближче до Кубі розташовані такі карибські держави, як Тринідад і Бобаго, Гаяна і Суринам, де значну частину населення складають мусульмани.

Мореплавець Христофор Колумб першим із достовірно відомих мандрівників перетнув Атлантичний океан і у 1492 році висадився на одному з островів у Карибському морі. Тому його традиційно називають першовідкривачем Америки. При цьому є дані, що на території Північної Америки набагато раніше за Колумба, ще у 10 столітті, бували скандинавські вікінги. На території решти Європи про ці експедиції нічого не було відомо.

Наразі у Туреччини немає жодних значних торговельних зв'язків із Кубою. Візит Ердогана до Гавани триває в рамках його латиноамериканського турне. У найближчі дні турецький лідер відвідає також Колумбію і Мексику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram