ГоловнаСвіт

США розширили санкції проти російської оборонки

У "чорний список" США потрапили чотири російські юрособи

США розширили санкції проти російської оборонки
Фото: economy-ukraine.com.ua

Державний департамент США включив чотири російські юрособи до списку санкцій, передбаченого "Актом з нерозповсюдження стосовно Ірану, Північної Кореї і Сирії" (Iran, North Korea, and Syria Nonproliferation Act).

Як повідомлять "Известия", раніше в цьому списку російських організацій не було.

Під санкції, введені у грудні 2014 року, потрапили літакобудівна корпорація - АТ "РСК "МіГ", провідне ракетно-космічне підприємство - ВАТ "ВПК" НВО машинобудування" і виробник високоточної зброї та стрілецько-гарматного і гранатометного озброєння - ВАТ "КБП". А також організація, названа Герої Росії. Американським держорганам і державним агентствам заборонено укладати з фігурантами списку контракти на імпорт продукції або технологій, не можна продавати їм озброєння, заборонено надавати їм будь-яке сприяння.

На цей момент у список, крім чотирьох російських юросіб, входять 18 організацій з Білорусі ("Белвнешпромсервіс"), Китаю, Ірану, Північної Кореї, Судану, Сирії, Венесуели і дві приватні особи (громадянство - Іран і Китай).

Юрособи з назвою "Герої Росії" у базі даних ЄДРЮО знайти не вдалося. Найближча назва -  у "Асоціації героїв Росії", однак у цій організації про введення санкцій нічого не знають. Експерти з оборонно-промислового комплексу вважають, що мова може йти про всіх людей, удостоєних вищої держнагороди Росії. Проте кілька співрозмовників видання, що мають цю нагороду, про обмеження з боку США не знають.

У Держдепі США на питання про "Героїв Росії" відповіли, що це одна з юросіб, проти яких введено санкції.

"Санкції проти юридичних осіб введено внаслідок отримання достовірних відомостей про передачу або придбання товарів і технологій, надання певних послуг, що входять до списку експортного контролю США, Ірану, Сирії чи Північної Кореї, - пояснили у Держдепі. - Також мова може йти про товари, послуги і технології, які можуть зробити внесок у розробку зброї масового ураження, крилатих або балістичних ракетних систем у цих країнах".

Чіткіше роз'яснити сенс цього документа у Держдепі відмовилися, пославшись на конфіденційний характер інформації.

"НВО машинобудування" фігурує у "чорних списках" США з 16 липня 2014 року. Тоді під так звані секторальні санкції потрапили два держбанки, "Роснефть", НОВАТЕК і кілька підприємств ОПК: "Алмаз-Антей", "Уралвагонзавод", "Калашников" ("Іжмаш"), "Радіоелектронні технології", "Базальт", КБ приладобудування, НВО машинобудування і кілька підрозділів "РОСТЕХ". Липневі санкції обмежили компаніям і банкам доступ до американської фінансової системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram