ГоловнаСвіт

У Косовому відправили у відставку міністра-серба "за образу албанців"

Косовські албанці вимагають, щоб колишній міністр залишив межі частково визнаної республіки

У Косовому відправили у відставку міністра-серба "за образу албанців"
Косовские албанцы, требующие отставки Александра Яблоновича
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Косова Іса Мустафа відправив у вівторок, 3 лютого, у відставку міністра у справах громад, етнічного серба Олександра Яблоновича "за образу албанців".

Про це повідомляє euronews.

Він назвав "дикунами" групу косоварів, які минулого місяця закидали камінням автобус із сербськими паломниками, котрі їхали відзначати православне Різдво.

Обурені словами Яблоновича, тисячі косовських албанців влаштували акції протесту і масові безлади у Пріштіні, які переросли у сутички з поліцією. Протестувальники вимагали відправити міністра у відставку і покарати його.

Нові акції планувалися на середу - але після відставки Яблоновича організатори їх скасували. Тепер вони вимагають, щоб колишній міністр залишив територію частково визнаної республіки.

Нагадаємо, що між Сербією та Албанією існують давні історичні протиріччя. У югославській та албанській історичній науці досі точаться суперечки про походження албанців і їхні споконвічні землі. Яблуком розбрату вважаються області Косово і Метохія. Серби вважають ці регіони частиною своєї країни. В Албанії, навпаки, вважають, що Косово завжди належало албанцям.

Тим часом, парламент Косова в односторонньому порядку проголосив незалежність від Сербії ще 17 лютого 2008. Тоді Белград погодився поступитися своїм де-факто контролем у сербському регіоні Косово в обмін на гарантування прав і свобод етнічних сербів, котрі проживають там, а також на початок переговорів про членство Сербії в ЄС.

Згідно з конституцією Сербії, територія Республіки Косово є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косово і Метохія, хоча фактично Косово Белградом не контролюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram