ГоловнаСвіт

Лукашенко: Білорусь - це не частина "руського миру"

Білоруський лідер закликав до максимальних зусиль із припинення бойових дій на Донбасі

Лукашенко: Білорусь - це не частина "руського миру"
Лукашенко

Білоруський президент Олександр Лукашенко закликав поважати суверенітет і незалежність Білорусі.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Є окремі розумники, які заявляють, що Білорусь це, як вони кажуть, частина "руського миру" і мало не Росії. Забудьте. Білорусь - суверенна і незалежна держава", - сказав Лукашенко у четвер на прес-конференції в Мінську.

"Ми змусимо будь-кого поважати наш суверенітет і незалежність, хто думає, що не було, мовляв, такої країни. Не було, а зараз є, і з цим треба рахуватися", - продовжив глава держави.

Президент підкреслив, що Білорусь свої землі нікому не віддасть. "Це - моє завдання. І яким би воно не було важким, я його вирішу. Я виконаю свою місію. Чого б мені це не коштувало", - сказав він.

"Тому живіть спокійно, народжуйте, ростіть дітей. Ми допоможемо. Я маю на увазі ростити допоможемо", - підсумував президент.

Говорячи про ситуацію в Україні, Лукашенко закликав до максимальних зусиль з припинення військових дій на Донбасі.

"Єдине, чого я б хотів, щоб і Європа, яку ця криза хвилює, і США, і Росія, яка дуже залучена в цю кризу, і Білорусь - адже існує небезпека перенесення цих явищ на територію Росії та Білорусі, - зробили максимум для припинення цієї війни", - заявив президент Білорусі.

Він також зазначив, що бачить певне потепління у ставленні Євросоюзу і США до країни завдяки позиції Мінська щодо української кризи, але не схильний особливо цьому довіряти.

"Щодо ставлення Європи та Америки. Звичайно, я бачу, що відбувається у наших західних партнерів у зв'язку з цим. Але я не насолоджуюся цим, що ось склалася ситуація і вона нам допомогла", - сказав Лукашенко.

"Я не дуже довіряю західним партнерам. Це - політика, а вона брудна справа, у когось чистіша, у когось брудніша, але це політика. Сьогодні Заходу вигідна така позиція Білорусі, вони кажуть нам спасибі. Я це бачу", - підкреслив він.

Разом з тим білоруський лідер, який назвав себе "прагматиком", вважає, що "жодних великих зрушень щодо Білорусі не буде, поки не відбудуться президентські вибори".

Глава держави також прокоментував торішню заяву про те, що російський Брянськ колись був білоруською територією, і жарт, що "доведеться поділитися", пише TUT.by.

"Коли мене діставали тим, що, мовляв, завтра Путін прийде з батальйонами і захопить наші землі, то я тоді сказав, що у Росії на це немає підстав. І жартома додав, що у нас їх [підстав] більше. Але я зовсім не претендую на Смоленськ, Псков, Брянськ і Калінінград. Навіщо нам потрібен цей додатковий головний біль?" - поставив риторичне питання президент.

Лукашенко також зазначив, що Білорусі досить зберегти нинішню цілісність країни для майбутніх поколінь.

"Смоленськ, Брянськ і Псков додатково до Білорусі - це ще територія як половина нашої країни. Ви уявляєте, скільки там проблем? Ми не претендуємо на чужі землі. У нас блискучі стосунки з людьми, які живуть у нашому прикордонні. І нам цього достатньо, - сказав Олександр Лукашенко. - Взагалі треба бути повним ідіотом, щоб претендувати на частину земель у такого гіганта як Росія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram