ГоловнаСвіт

Лукашенко назвав причини девальвації білоруського рубля

Білоруський лідер має намір продовжувати "соціально орієнтовану політику" до кінця свого президентства

Лукашенко назвав причини девальвації білоруського рубля
Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що відпустити білоруський рубль у вільне плавання довелося через валютний ажіотаж з боку населення, а також через зовнішні чинники.

"Ми не збиралися девальвувати нацвалюту. І я тоді сказав, що якщо ви будете бігати по обмінниках, ви нас штовхнете до того, що ми муситимемо, щоб не спустошити наші золотовалютні резерви, відпустити нацвалюту у вільне плавання", - цитує "Інтерфакс" слова Лукашенка.

"Тож які до мене претензії? Я знав, що ви, як справжні білоруси, мене не послухаєте. Ви за минулий рік купили 60 тис. автомобілів. Ви у зв'язку з цим з Росії вивезли все, що було, з Москви і з Пітера", - продовжив глава держави.

"Бідність у Білорусі - не протиснутися на дорогах", - зауважив білоруський президент.

Разом з тим, Лукашенко зазначив, що причиною кризових явищ у білоруській економіці стали зовнішні чинники - події в Україні та становище російської економіки. Він пояснив, що "санкції і девальвація нацвалюти у наших сусідів з економічного союзу" не могли не вплинути на відкриту економіку Білорусії. "А плюс ще додайте психологічний фактор", - закінчив глава держави.

Він зазначив, що білоруська влада "постаралися діяти швидко" і ухвалила пакет антикризових заходів, покликаних забезпечити стабільність на фінансовому ринку країни. "Наразі вийшло, але подивимося, що буде далі", - сказав президент.

Глава держави підкреслив, що уряд далі стежить за ситуацією на валютному та споживчому ринках. "Все це робиться спокійно і без усілякого надриву, оскільки питання стосуються грошей - гроші люблять тишу. Якщо ви хочете, щоб було спокійно, не треба зайвого шуму на цю тему. Психологія ринкової економіки така", - зазначив Лукашенко.

Говорячи про подальші перспективи, президент зауважив, що Білорусь не готова до різкої зміни моделі економічного розвитку. "Здивувати я готовий будь-якою моделлю. Але чи готові ви перетравити цю модель? Чи готове суспільство до тих великих новацій, які можуть запропонувати політики, в тому числі і я? Думаю, що не завжди", - заявив він.

"Я можу запропонувати вам щонайменше дві дуже жорсткі, різкі моделі, про які говоритимуть в усіх куточках світу. Але наголошую: ви їх не витримаєте", - сказав Лукашенко, зазначивши, що з цієї причини "шлях шокової терапії... неприйнятний".

Президент підкреслив, що до кінця свого президентства не відмовиться від обраної раніше соціально орієнтованої внутрішньої політики Білорусі. "Не можна сіпатися у житті, а особливо якщо це стосується махини держави з мільйонним населенням", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram