ГоловнаСвіт

У Туреччині 26 співробітників служби безпеки затримано через прослуховування політиків

Ердоган продовжує кампанію боротьби зі своїм політичним противником Фетуллою Ґюленом

У Туреччині 26 співробітників служби безпеки затримано через прослуховування політиків
Фетулла Гюлен
Фото: EPA/UPG

Турецька поліція затримала 26 співробітників служби безпеки за підозрою в незаконному прослуховуванні телефонних розмов політиків, державних службовців і підприємців.

Про це повідомляє Рейтер із посиланням на турецьке інформагентство Dogan.

Як зазначає агентство, затримання проводили в рамках кампанії президента Реджепа Таїпа Ердогана, спрямованій на боротьбу з прихильниками ісламського богослова-опозиціонера Фетулли Ґюлена, якого турецький лідер вважає своїм політичним супротивником.

За даними Dogan, затримання провела турецька генпрокуратура в західному прибережному місті Ізмір.

У грудні 2013 року поліція Туреччини провела велику антикорупційну операцію. За підозрою в махінаціях на державному тендері, у перевищенні посадових повноважень і хабарництві заарештували десятки людей - бізнесменів, чиновників високого рангу і їхніх родичів. Під підозрою опинився також син нинішнього голови держави Ердогана. Однак восени 2014-го генпрокуратура Стамбула постановила, що "для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав". Тепер непідсудними виявилися і міністри.

Ердоган, на той момент прем'єр-міністр, відповів на дії поліції в боротьбі з корупцією масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії викорінення підривної діяльності "паралельної держави". Згодом він спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням у них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "Хізмет" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Ґюленом, який мешкає у США.

У грудні 2014 року турецький суд видав ордер на арешт Ґюлена за підозрою в керівництві злочинною організацією. Сам Ґюлен спростовує причетність до змови проти уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram