ГоловнаСвіт

ЄЦБ відмовився списувати борг Греції

Представники ЄЦБ пояснили неможливість списання грецького боргу

ЄЦБ відмовився списувати борг Греції
ЕЦБ
Фото: EPA/UPG

Європейський центробанк не братиме участі у списанні або реструктуризації боргу Греції.

Про це заявив член правління регулятора Бенуа Кер (Benoit Coeure), повідомляє агентство Рейтер.

За словами Кера, цей крок неможливий з юридичних причин. Він також зазначив, що в будь-якому разі рішення про полегшення боргового тягаря Греції перебуває поза межами компетенції ЄЦБ.

Грецька партія "Сіріза", яка здобула перемогу на парламентських виборах 25 січня, зажадала реструктуризації або часткового списання боргів Греції перед іноземними кредиторами, передусім ЄС і МВФ. Загальний обсяг грецької заборгованості зараз становить понад 150% ВВП, що робить скрутним обслуговування боргу та забезпечення економічного зростання одночасно.

Греція протягом 2008-2014 років пережила важку економічну депресію. ВВП країни впав більш ніж на чверть, при цьому держава опинилася на межі дефолту. Борги перед приватними інвесторами реструктуризували, проте основна маса заборгованості збереглася. Загалом за час дії програми підтримки Греція отримала від ЄС і МВФ €240 млрд.

Партія "Сіріза" напередодні перемоги на виборах заявила, що, незалежно від результатів переговорів із кредиторами, буде самостійно визначати грошово-кредитну політику в країні. Раніше це відбувалося під контролем "трійки" у складі Єврокомісії, ЄЦБ і МВФ.

Нагадаємо, раніше в понеділок Фінляндія відмовилася прощати мільярдний борг Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram