ГоловнаСвіт

У Греції ліворадикальна "Сіріза" здобула перемогу на парламентських виборах

Лідер "Сірізи" Алексіс Ципрас пообіцяв грекам домагатися списання €240-мільярдного боргу Греції

У Греції ліворадикальна "Сіріза" здобула перемогу на парламентських виборах
Алексис Ципрас
Фото: EPA/UPG

Ліворадикальна партія "Сіріза" Алексіса Ципраса, за останніми даними, здобула перемогу на позачергових парламентських виборах у Греції, одержавши 36,3% голосів.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву міністерства внутрішніх справ Греції.

Найближчий переслідувач "Сірізи", партія чинного прем'єр-міністра Антоніса Самараса "Нова демократія" отримала 27,8% голосів.

Таким чином, після підрахунку 99,9% голосів "Сиріза" отримала 149 місць у 300-місцевому парламенті. Це - результат з урахуванням "бонусу" у 50 місць, який у Греції отримує партія, що посіла перше місце за підсумками виборів. "Нова демократія" у свою чергу отримала 76 місць.

Третє місце за підсумками голосування посіла ультраправа партія "Хрісі Авгі" ("Золота зоря"), що отримала 6,28% голосів і 17 місць у парламенті. За нею йде партія "Потамі" ("Річка") - 6% і 17 місць у парламенті, комуністи - 5,47% і 15 місць, "Незалежні греки" - 4,75% і 13 місць. Популярна в минулому правоцентристська партія ПАСОК набрала лише 4,68% голосів, отримавши 13 місць у парламенті.

Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас вже привітав з перемогою на позачергових парламентських виборах главу "Сірізи" Алексіса Ципраса, тим самим визнавши поразку власної партії "Нова демократія".

"Грецький народ сказав своє слово, і ми поважаємо його рішення", - заявив Самарас під час телевізійного виступу. Він також пообіцяв, що його партія збереже вирішальну роль у парламенті і продовжить європейський курс.

Очікується, що пізніше в понеділок Ципрас проведе коаліційні переговори з партією "Незалежні греки", яка, як і "Сиріза", виступає проти режиму жорсткої економії і має намір домагатися списання величезного грецького боргу перед ЄС, ЄЦБ і МВФ.

"Греція залишає позаду катастрофічну жорстку економію, залишає позаду страх і авторитаризм, залишає позаду п'ять років принижень і страждань", - заявив Ципрас, виступаючи перед тисячами своїх прихильників у Афінах.

Німеччина, тим часом, заявила, що Греція має дотримуватися умов надання €240 млрд фінансової допомоги, яка врятувала країну від банкрутства, і не готова піти на такі радикальні заходи з підтримки Афін, як списання боргу.

Греція у 2010 році фактично опинилася на межі банкрутства через величезний бюджетний дефіцит і мусила звернутися по допомогу до міжнародних кредиторів. З 2010 року Греція отримала фінансову допомогу на загальну суму у €240 млрд. В обмін на допомогу кредитори зажадали від влади Греції вжити заходів жорсткої економії - вкрай непопулярних серед населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram