ГоловнаСвіт

КНДР вимагає від Південної Кореї скасування санкцій

Пхеньян зажадав від Вашингтона і Сеула відмовитися від спільних військових навчань

КНДР вимагає від Південної Кореї скасування санкцій
Фото: chinaconfidential.blogspot.com

Північна Корея у п'ятницю зажадала від Південної Кореї скасування санкцій як умови для відновлення переговорів між двома країнами.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Республіка Корея ввела санкції проти КНДР в 2010 році, після того, як північнокорейські війська потопили південнокорейський військовий корабель, унаслідок чого загинули 46 моряків. У тому ж році Північ поставив під артилерійський обстріл південнокорейський острів, жертвами атаки стали два мирні жителі.

"Якщо уряд Південної Кореї щиро зацікавлений у гуманітарних питаннях, він має спочатку зняти заборони, які було введено з метою протистояння", - цитує північнокорейське агентство ЦТАК прес-секретаря Комітету з мирного об'єднання Кореї. Йдеться, зокрема, про возз'єднання сімей, розділених Корейською війною 1950-1953 рр.

Міністерство Південної Кореї у справах об'єднання, в свою чергу, заявило про те, що скасування санкцій вимагає передусім "відповідальних дій" з боку Пхеньяна.

По завершенні Корейської війни мільйони людей виявилися розділеними. Через те, що військові дії завершиться не підписанням мирної угоди, а лише перемир'ям, технічно країни залишаються у стані війни. У зв'язку з цим між країнами заборонено пряме поштове сполучення і телефонний зв'язок.

Однак із середини 80-х років 20 століття Республіка Корея і КНДР провели понад десяток зустрічей розділених сімей, під час яких близько 20 тисяч осіб змогли побачити своїх рідних і близьких. У 2010 році, проте, таку практику було перервано через загострення відносин між двома країнами, які формально як і раніше залишаються у стані війни. На сьогодні у черзі на участь у возз'єднанні сімей стоять понад 70 тис. південнокорейських громадян.

Раніше в січні КНДР заявила, що відмовиться від проведення спірних ядерних випробувань, якщо США скасують свої щорічні спільні навчання з Південною Кореєю, які Пхеньян регулярно називає підготовкою до вторгнення. Вашингтон і Сеул відкинули цей заклик, заявивши, що навчання мають оборонний характер і протягом багатьох десятиліть відбуваються без серйозних інцидентів.

Північній Кореї заборонено проводити випробування ядерної зброї відповідно до санкцій Радбезу ООН від 2006 року. 22 січня ООН розширила список організацій і осіб у КНДР, що потрапляють під введені раніше економічні санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram