ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Більшість росіян не відстоюватимуть свої інтереси на мітингах, - опитування

Росіяни бояться протестувати через страх бути побитими поліцією і виникнення проблем на роботі

Більшість росіян не відстоюватимуть свої інтереси на мітингах, - опитування
архив
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян (77%) не братимуть участь в акціях протесту з метою відстоювати свої інтереси.

Про це свідчать дані опитування ВЦВГД, оприлюднені на сайті організації.

Можливість участі в мітингах допускають для себе лише 16% респондентів.

Тим не менш, експерти ВЦВГД зазначають, що у країні з останнього кварталу 2014 року зростає кількість людей, котрі допускають можливість протестних виступів. 27% респондентів вважають, що у їхніх містах і селах можуть початися опозиційні виступи. Від серпня 2014 року кількість росіян, які вважають вірогідною протестну активність, зросла на 13%. Тим не менш, 60% респондентів, як і раніше, вважають, що мітинги навряд чи можуть початися в їхньому населеному пункті - у серпні такої точки зору дотримувався 81% респондентів.

Відповідаючи на запитання, "чому більшість людей у нашій країні сьогодні не беруть участь у протестних мітингах і демонстраціях", 37% відповіли, що через даремність акцій. Також від виходу на площі людей, на думку опитаних, зупиняє побоювання застосування сили співробітниками правоохоронних органів (28%), страх виникнення проблем на роботі (26%) і потрапляння за грати (25%). Серед перерахованих причин неучасті росіян у мітингах - зайнятість тільки власними проблемами, відсутність інформації про такі заходи, неприязнь до масових скупчень людей.

У цілому до мітингів росіяни почали ставитися негативніше, ніж у 2012 році. Зараз "нормальним засобом вирішення назрілих проблем, проявом демократії у країні" акції протесту вважають 23% опитаних (проти 36% у січні 2012 року).

38% (28% у 2012) вважають мітинги доказом системної кризи, ще 30% (22% у 2012 році) вважають, що такі прояви протесту неприпустимі, оскільки ведуть до розвалу суспільства.

Опитування ВЦВГД проводилося 10-11 січня. У ньому взяли участь 1600 осіб із 46 регіонів Росії. Статистична похибка не перевищує 3,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram