ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія сподівається знизити залежність від нафти до 2035 року

Уряд Росії має намір диверсифікувати джерела доходів

Росія сподівається знизити залежність від нафти до 2035 року
Александр Новак
Фото: pravdaurfo.ru

До 2035 року уряд Росії має намір знизити залежність бюджету від нафтогазових доходів до 43-45%.

Про це в інтерв'ю "Российской газете" розповів голова Міненерго Олександр Новак. При цьому він зазначив, що енергоресурси для Росії є конкурентною перевагою. "Починаючи з 2000 року, на 200 млн тонн на рік збільшився видобуток нафти, а експорт нафти і нафтопродуктів - майже удвічі. За рахунок цього частка від нафтогазових доходів до бюджету збільшилася приблизно на 50-52%", - сказав чиновник.

Диверсифікація джерел доходів, на думку міністра, приведе до стабілізації доходів держави. Новак зазначив, що залежність від нафти на рівні 43-45% - "усе одно забагато". "Проте це вже рух у правильному напрямку", - підсумував голова Міненерго.

Влітку 2014 року Рахункова палата подала звіт про бюджет на 2014-2016 роки. За оцінкою контрольного відомства, нафтогазові доходи бюджету зросли з 48,1% до 52,5%. У висновку Рахункової палати сказано, що залежність бюджету від зовнішньоекономічної кон'юнктури залишається високою, незважаючи на поставлене президентом завдання знижувати її.

23 січня на лондонській біржі ICE нафта марки Brent коштує $49,4 долара за барель. Нафта подорожчала на тлі повідомлень про смерть короля Саудівської Аравії Абдалли. Раніше, 16 січня, Олексій Кудрін заявив, що реальні доходи населення при збереженні ціни на нафту $ 40 за барель за 2-3 роки можуть знизитися на 10%.

Нагадаємо, раніше голова "Лукойлу" передбачив падіння ціни на нафту до $25.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram